Intel koopt draadloze divisie Infineon

In een poging marktaandeel te veroveren in smartphones koopt de Amerikaanse chipfabrikant Intel de mobiele tak van het Duitse Infineon, Wireless Solutions Business.

Infineon maakt gespecialiseerde draadloze chips voor onder meer de Apple iPhone en gaat voor 1,4 miljard dollar van de hand (1,1 miljard euro). De bedrijven hebben dat vanmorgen bekendgemaakt.

Intel heeft een sterke positie in pc’s, laptops en netbooks, de chipfabrikant heeft het nakijken op de snelgroeiende markt voor smartphones. Nu biedt Intels processorplatform alleen toegang tot wifi en WiMax, een technologie voor mobiel internet. De concurrerende techniek LTE heeft echter betere kansen. Met de aankoop van een deel van Infineon verzekert Intel zich van de mogelijkheid om LTE en gsm-netwerken te integreren.

Infineon is niet de eerste Europese chipmaker die zijn mobiele divisie afstoot. Het Nederlandse NXP verkocht in 2008 de mobiele tak. Het kost te veel geld om als relatief kleine partij voorop te blijven lopen in de technologische ontwikkelingen.

Behalve op een betere positie in smartphones rekent Intel op meer omzet in de nieuwe computercategorie van tablet-pc’s. Ook in die apparaten zitten chips die de communicatie met gsm-netwerken en het mobiele internet via 3G en LTE moeten verzorgen.

Intel, dat vrijdag nog waarschuwde voor een tegenvallende vraag naar chips, probeert uit te breiden naar minder conjunctuurgevoelige markten. In dat kader kocht het onlangs antivirusbedrijf McAfee, voor 5,9 miljard euro.