'Ik had beter geen Belg kunnen worden'

Gerrit Schellens won zaterdag voor de zesde keer de Holland Triatlon van Almere.

De zesde overwinning in Almere betekent meteen het einde van de carrière van Schellens. De tot Belg genaturaliseerde Schellens won twee keer de Ironman van Zuid-Afrika en haalde meerdere keren het podium bij andere Ironmans.

Was u niet al eens gestopt?

„Ja, vorig jaar ben ik net voor de wedstrijd in Almere gestopt, omdat ik net daarvoor zwaar was gevallen. Ik had er eventjes genoeg van, maar heb de hele winter zitten nadenken en uiteindelijk besloten dat ik wou stoppen in schoonheid. En dus moest ik nog één keer winnen in Almere. Dat is goed gelukt. Ik kwam als eerste uit het water. Na 25 kilometer fietsen kreeg ik gezelschap, maar in het lopen heb ik ze allemaal achtergelaten, dat is altijd al mijn sterkste onderdeel geweest.”

Waarom stopt u deze keer?

„Ik ben 44 jaar, mijn carrière duurt nu al 17 jaar en ik voel dat mijn lichaam op aan het raken is. Triatlon is een belastende sport, zeker op dit niveau. Nu ga ik gewoon een beetje mijn conditie onderhouden. Ik ga waarschijnlijk wel nog een marathon hier en daar lopen.”

Wat vindt u het hoogtepunt van uw carrière?

„Zeker mijn eerste Ironman in Zuid-Afrika. Ik was toen eerstejaarsprof, wat betekende dat ik van triatlon moest leven. Dat was een bevestiging. En mijn overwinningen in Almere blijven me zeker ook bij.”

Waarom bent u Belg geworden?

„In 1999 ben ik gevraagd door de Belgische bond. Zonder veel na te denken heb ik toen toegezegd om deel te kunnen nemen aan WK’s en EK’s. Achteraf gezien was het stom van me, ik had het beter niet gedaan. Als Nederlander had ik waarschijnlijk meer uit m’n carrière kunnen halen, want in Nederland worden topsporters toch beter ondersteund dan in België.”

    • Ewald Dupan