Heel gevaarlijk, groot en eng

Dino S. is een van de laatste oudgedienden uit de Amsterdamse onderwereld.

Drie jaar geleden wist het OM hem te linken aan een internationaal drugsnetwerk.

De reputatie van Dino S. neemt mythische proporties aan, zo constateerde zijn advocate Bénédicte Ficq dit weekend. Door speculaties in de media gaat iedereen denken dat Dino S. „heel erg gevaarlijk, eng en groot is”, aldus Ficq. Dino S. werd in 2004 bij het grote publiek bekend als de rechterhand van Willem Holleeder en staat sinds begin dit jaar te boek als de meest gezochte crimineel van Nederland.

Volgens Ficq is er door de speculaties over Dino S. sprake van „trial by media” en kan van een eerlijk proces geen sprake meer zijn. Zij uitte ook kritiek op het feit dat de Nationale Recherche zaterdag een persconferentie organiseerde om de arrestatie van Dino S. toe te lichten. „Hij is nog net niet getoond aan het volk”, zo tekende persbureau ANP op uit de mond van Ficq.

De arrestatie van Dino S. is een van de laatste stappen in een langdurig justitieel onderzoek dat begon na de liquidatie van de Amsterdamse vastgoedbaron Willem Endstra in mei 2004. Endstra, die voor een groot aantal bekende criminelen geld had geïnvesteerd in vastgoed, sprak in het jaar voor zijn dood regelmatig met de politie over Willem Holleeder en een aantal van zijn handlangers. Endstra beschuldigde de Heinekenontvoerder van afpersing. In die gesprekken beschreef Endstra Dino S. als de geweldsman van Holleeder. „Nou dat is een keiharde. Ze sidderen allemaal voor hem”, aldus Endstra.

Toen de politie Willem Holleeder en een groep medestanders in januari 2006 arresteerde, was Dino S. een van de opmerkelijke afwezigen. Op grond van de verklaringen van Endstra werd hij gezien als een van de grote jongens in het Amsterdamse criminele milieu. Een reputatie die hij zeker niet alleen dankte aan Endstra’s woorden. Dino S. (1960), zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, groeide op in Purmerend. Hij was actief als vechtsporter en portier bij clubs, een combinatie die wel vaker het voorportaal tot de zware criminaliteit is geweest.

In 1989 trad hij voor het eerst op de voorgrond nadat hij samen met anderen een man doodsloeg in een kroeg een Volendam. Het slachtoffer bezweek aan een klap op het hoofd met een poot van een barkruk. Dino S. werd veroordeeld tot vier jaar cel. In 1994 verkeerde hij in gezelschap van een aantal bekende Nederlandse criminelen die door de Amerikaanse douane het land werd uitgezet. Bekendste leden van deze groep, die kaartjes had voor een wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap voetbal, waren Jan Femer en Mink Kok. Zij werden gezien als de erfgenamen van de in 1991 geliquideerde maffiabaas en hasjhandelaar Klaas Bruinsma.

Nadat Femer in 2000 werd doodgeschoten en Mink Kok in de cel belandde voor drugs- en wapenhandel, steeg Dino S. in de hiërarchie van het Amsterdamse milieu. In onderzoeksdossiers naar corruptie bij de Amsterdamse politie duikt Dino S. ook op. Mogelijk heeft hij een aantal corrupte contacten van Femer en Kok overgenomen. Zo werd Dino S. gefotografeerd met een voormalig rechercheur van de Amsterdamse politie die enige jaren geleden werd vervolgd wegens het verhandelen van vertrouwelijke politie-informatie; een zaak die overigens niet leidde tot veroordelingen.

In 2003 werd Dino S. gearresteerd in het bijzijn van Willem Holleerder toen het duo met een BMW door de Amsterdamse P.C. Hooftstraat reed. Op basis van informatie van Willem Endstra bestond het vermoeden dat er wapens in de auto aanwezig waren. Er werden wel geheime opbergplaatsen gevonden in de auto, zoals Endstra had beschreven, maar wapens zaten er niet in.

Na de arrestatie van Willem Holleeder was Dino S. een van de weinige criminelen uit de tijd van Klaas Bruinsma die het geweld in de stad had overleefd en niet vastzat. Eind 2007 keerden zijn kansen toen het Openbaar Ministerie Dino S. via een buitenlandse informant wist te linken aan een groot internationaal netwerk voor drugssmokkel. Dino S. sloeg op de vlucht. Ondanks een internationaal opsporingsbevel slaagden justitie en politie er niet in hem te pakken te krijgen voor de behandeling van de drugszaak. Dat leidde tot irritatie, ondanks een veroordeling bij verstek eind 2009. De rechtbank in Haarlem legde hem acht jaar celstraf op, een vonnis waartegen hoger beroep is aangetekend.

Sinds 2007 wordt de naam van Dino S. ook in verband gebracht met de lange serie moorden in de Amsterdamse onderwereld. Volgens kroongetuige Peter la S. is Dino S. een van de opdrachtgevers van een aantal van die moorden. Er zijn ook aanwijzingen dat Dino S. die opdrachten zou hebben verstrekt in samenspraak met Holleeder.

De irritatie over het feit dat Dino S. zo lang uit de handen van justitie en politie wist te blijven, is na vrijdag definitief voorbij. Met de arrestatie van Dino S. kan een van de laatste oudgedienden uit het Amsterdamse milieu worden berecht.

De arrestatie kan grote gevolgen hebben voor de toch al slepende behandeling van het grote liquidatieproces. De grote vraag is of de zaak tegen Dino S. zal worden toegevoegd aan dit proces, of dat hij afzonderlijk wordt behandeld. Voor de publiciteit maakt dat niet uit. Die zal net als bij de vervolging van Holleeder heel groot zijn. Het is aandacht die het OM ongetwijfeld voor lief neemt.

    • Jan Meeus