En de gouden schoen gaat naar...

Misschien is het mis gegaan toen penningmeesters financieel directeur gingen heten. Of toen voetbalclubs werden aangeduid als BVO. Die afkorting staat zowel voor ‘biertje voor onderweg’, als ‘betaald voetbalorganisatie’.

Zeker ging het fout toen de UEFA de Champions League bedacht en een prijzenpot met sponsor- en tv-inkomsten liet vullen, die de denivellering tussen de BVO’s tot perverse proporties heeft opgejaagd. Zo kon het gebeuren dat een doelpunt of een redding van de keeper meer dan zeven miljoen euro waard is – het bedrag dat Ajax minimaal incasseert omdat de Amsterdamse club zich woensdag voor de Champions League kwalificeerde.

Het leek erop dat elftal en trainer hiermee een succes boekten, maar de echte winnaars luisteren naar de namen Rik van den Boog en Jeroen Slop. Respectievelijk algemeen directeur en financieel directeur van Ajax. Zij scoorden niet, maar incasseerden wel. Bovendien maakte het aandeel Ajax de volgende dag op de beurs een leuk sprongetje van 9 procent.

Voetbaleconomie.

Ergens in het oosten des lands zat iemand te mokken, want de kwalificatie van Ajax betekent dat FC Twente, dat als landkampioen al was geplaatst, het voor Nederland beschikbare deel van de prijzenpot nu met die lui uit de Randstad moet delen.

Ergens in het noorden des lands ging juist een vlaggetje omhoog, tenminste als het waar is dat sc Heerenveen dankzij de kwalificatie nog meer geld van Ajax krijgt, bovenop de transfersom van een dikke zestien miljoen die de Friezen al inden voor Miralem Sulejmani, nu wisselspeler.

Het Italiaanse Internazionale verdiende het afgelopen seizoen 48.759.000 euro aan de Champions League, van de 746.400.000 euro die er in de prijzenpot zat.

De gouden schoen gaat dan ook naar Paolo Pessina. Topscorer? Nee. Die componist?? Ook niet. Paolo Pessina, financieel directeur te Milaan.

john kroon

    • John Kroon