een weekeinde vol voetbal

In de strijd om de landstitel heeft PSV gisteren kostbare punten verspeeld. De ploeg van trainer Fred Rutten kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel bij ADO Den Haag, dat tweemaal een achterstand wegwerkte. Rutten erkende dat zijn elftal niet meer had verdiend dan één punt. „We hebben geen aanspraak gemaakt op de overwinning. Als je twee keer op voorsprong komt, moet je de wedstrijd op slot gooien. Dat hebben we niet goed gedaan. We gingen steeds snel de lengtebal spelen, daar hadden we niet de rust in. Het kost tijd om dat erin te krijgen, maar ik denk dat het nog gaat komen. Dit was een slechte wedstrijd van ons; een ‘vechtwedstrijd’, met een terechte uitslag.”

Ibrahim Afellay, die gisteren tegen ADO Den Haag de score opende, maakt hoogstwaarschijnlijk het seizoen ‘gewoon’ af bij PSV. De middenvelder rekent niet meer op een vertrek uit Eindhoven. „Ik ga ervan uit dat ik bij PSV blijf spelen dit seizoen”, zei Afellay gisteren. Morgen om middernacht eindigt de transferperiode. Volgens technisch directeur Marcel Brands is er momenteel geen concrete interesse uit het buitenland voor Afellay. „Er speelt niets en ik kan me niet voorstellen dat er nog iets gebeurt”, zei Brands. „Ik ga er dus van uit dat Ibrahim bij ons blijft.” Afellay bevestigde dit. „Ik reken nergens meer op.”

Feyenoord heeft gisteren de kater van de uitschakeling in de Europa League door AA Gent weggewerkt met een 4-0 zege op Vitesse. Trainer Mario Been was opgelucht. „Ik ben heel blij met deze drie punten. We staan weer in de hogere regionen”, concludeerde Been. Vooraf was de coach niet helemaal gerust op een goede afloop in de Kuip. „Het debacle donderdag in België had er bij die jonge gassies behoorlijk ingehakt. Na een teleurstellend eerste kwartier hebben we tegen Vitesse echter bij vlagen goed gevoetbald.” Feyenoord begon moeizaam aan het duel. De opbouw was traag en voorspelbaar. De openingstreffer van Fedor Smolov veranderde alles. Daarna speelde het jeugdige Feyenoord aantrekkelijk voetbal, resulterend in doelpunten van Leroy Fer, Luc Castaignos en Georginio Wijnaldum.

Trainer Gertjan Verbeek van AZ haalde gisteren na het teleurstellende gelijkspel (1-1) tegen Excelsior hard uit naar zijn spelers. „Ze moeten zich diep schamen”, zei Verbeek. „Ze moeten eens goed in de spiegel kijken. Dit is al de derde wedstrijd die we door gebrek aan instelling, karakter en mentaliteit niet winnen. Met alle respect voor Excelsior, maar in potentie hebben wij op alle posities betere spelers en moeten we op basis van onze kwaliteit zo’n wedstrijd altijd winnen.” Verbeek hekelde de slappe mentaliteit van zijn spelers. „We speelden in de eerste helft in een tempo dat deed denken aan de Tachtigjarige Oorlog.”

Op koploper Chelsea staat voorlopig geen maat in de Premier League. De titelverdediger won ook het derde duel, tegen Stoke City (2-0). „Dit was niet onze beste wedstrijd, maar wel een belangrijk resultaat”, oordeelde manager Carlo Ancelotti. Florent Malouda en Didier Drogba (strafschop) scoorden voor Chelsea. Achtervolgers Arsenal en Manchester United wonnen ook. De Gunners versloegen Blackburn Rovers met 2-1, door treffers van Theo Walcott en Andrei Arsjavin. Robin van Persie liep opnieuw een enkelblessure op. Manchester United won simpel van West Ham United (3-0) door doelpunten van Wayne Rooney (strafschop), Nani en Dimitar Berbatov. Liverpool behaalde de eerste competitiezege, tegen West Bromwich Albion. Fernando Torres maakte het enige doelpunt.

Ruud van Nistelrooy is in vorm. De 34-jarige spits was zaterdag weer belangrijk voor Hamburger SV. Hij zette zijn ploeg tegen Eintracht Frankfurt tien minuten voor tijd op voorsprong, waarna José Paolo Guerrero de zege veiligstelde: 1-3. Van Nistelrooy leidde HSV vorige week bij de start van de Bundesliga met twee treffers langs Schalke 04 geleid (2-1). HSV heeft na twee wedstrijden zes punten. Evenals Kaiserslautern, dat vrijdag verrassend won van landskampioen Bayern München (2-0). Hannover versloeg Schalke 04 in Gelsenkirchen met 2-1. De ploeg van trainer Felix Magath heeft daardoor nog altijd nul punten.

In de eerste speelronde van de Primera Division won Valencia zaterdag met 3-1 bij Malaga. Ook Sevilla won zijn eerste duel, met 4-1 bij Levante. Landskampioen Barcelona begon het nieuwe seizoen gisteren met een 3-0 overwinning op Racing Santander.