Een dikke vinger voor Obama's Democraten

Een presentator van FoxNews kreeg zaterdag in Washington een mensenmassa op de been.

Het conservatieve platteland eist Amerika terug.

Conservatieve activisten demonstreerden zaterdag in Washington om 'Amerika in ere te herstellen'. Foto AP The crowd attending the "Restoring" Honor rally, organized by Glenn Beck, is seen from the base of the Washington Monument in Washington, on Saturday, Aug. 28, 2010. (AP Photo/Jacquelyn Martin) AP

T-shirts en tabak vertelden het verhaal van de dag. Het was een demonstratie van rokers, veel PallMall en Chesterfield (zonder filter). De opdruk van hun shirts symboliseerde de triomfgevoelens waarmee ze naar Washington waren gekomen: ze hadden de onweerstaanbare behoefte hun middelvinger naar Democraten op te steken, die net als de Democratische president Obama lijden onder groeiende impopulariteit.

Student Jeanne Cummins (17) uit Florida, droeg een motief met uitsluitend tekst: „Ga alleen uit met Republikeinen”. Ondernemer Frank Collins (47), North Carolina, had een lachende George W. Bush op een blauw shirt gestreken: „Missen jullie me al?” Huisvrouw Brenda Cage, ook uit Florida, deed het met een woordspeling op Obama’s campagneleuze van 2008: „Keep the change.”

‘Restore honor’, herstel onze reputatie, was de officiële leuze waarvoor een leger plattelandsconservatieven zaterdag naar de Amerikaanse hoofdstad kwam. Het was codetaal om het land op te eisen dat, in hun beleving, twee jaar terug van ze werd afgepikt.

De bekendste sprekers, FoxNews-presentator Glenn Beck, de organisator, en Sarah Palin, koningin van de Tea Party, onderstreepten dat zij geen politieke bedoelingen hadden. Het ging „alleen om God en de eenheid van het land”, zei Beck.

Over de opkomst bestond onenigheid. De politie van Washington publiceert geen tellingen. FoxNews hield het op „tienduizenden” demonstranten. Beck zelf kwam uit op „300.000, misschien zelfs 650.000”. CBS News liet een gespecialiseerd bedrijf tellen. Het kwam uit op 87.000.

Zo was het een dag van dubbelzinnigheden. Beck en Palin spraken vanaf de voet van het Lincoln Memorial, de plaats waar Martin Luther King op dezelfde dag in 1963 zijn beroemdste toespraak (‘I Have a Dream’) hield.

Beck, die Obama eerder uitmaakte voor racist, zei dat hij de historische parallel over het hoofd zag toen hij de bijeenkomst plande. Feit is dat Obama’s populariteit het snelste daalt onder blanke mannen, en dat Republikeinen, niet zelden geholpen door FoxNews, dit uitspelen met de klacht dat blanken in Obama’s Amerika de mond wordt gesnoerd. „Wij wonen hier ook. Wij hebben ook rechten”, zei Frank Carter (56), trucker uit Georgia, met een miniversie van de Stars and Stripes in de hand.

Tegelijk eiste Beck zaterdag de erfenis van King op. Voor een jubelend publiek sprak Alveda King. Een nicht van de burgerrechtenactivist die bij een conservatieve denktank werkt. „Als mijn oom Martin hier vandaag zou zijn geweest, zou hij al degenen eren die dat verdienen”, zei ze.

Beck behoort tot de best bekeken opiniemakers van FoxNews. Hij moet volgens de zender los worden gezien van de neutrale nieuwssectie. Beck, een mormoon met libertaire inslag, weet als geen ander de conservatieve tegencultuur te mobiliseren: met het idee dat ‘de elite’ neerkijkt op het gezonde verstand van gewone mensen.

Dat was ook een dominant sentiment op de demonstratie. Toen een bebaarde man met een racefiets een paar activisten vroeg waarom Republikeinen alleen demonstreren tegen het begrotingstekort als een Democraat in het Witte Huis zit, terwijl Reagan, Bush sr. en Bush jr. een tekort achterlieten, reageerden ze met de vraag naar het beroep van de man. „Academicus”, zei hij. „Academicus! Academicus!”, schaterden de jongens. „En jij dacht dat wij met zo’n linkse bedrieger in discussie gaan?”

    • Tom-Jan Meeus