Crisis in cricket na fixen Pakistan

It’s not cricket. Alsof Pakistan nog niet genoeg aan het hoofd heeft, met de zwaarste overstromingen sinds mensenheugenis, werd de bevolking afgelopen weekeinde geconfronteerd met een nieuwe nachtmerrie: rond de spelers van de nationale cricketploeg, die normaal een heldenstatus genieten in het land, is een nieuw gokschandaal uitgebroken.

Zaterdag, nota bene tijdens een testmatch op Lord’s in Londen tegen de nationale ploeg van Engeland, werden drie Pakistaanse spelers ondervraagd door politiemensen van Scotland Yard – hun mobiele telefoons werden meegenomen. Zij zouden ‘op bestelling’ van een goksyndicaat wedstrijdsituaties hebben gemanipuleerd, spot fixing genaamd. Ondertussen leed Pakistan zijn grootste nederlaag uit de geschiedenis. Inmiddels wordt ook getwijfeld aan de echtheid van een wedstrijd die Pakistan eerder dit jaar op onverklaarbare wijze verloor van Australië.

De zaak werd zaterdag aan het rollen gebracht door een publicatie in News of the World, waarin werd onthuld dat de Pakistaanse bowlers Mohammad Amir en Mohammad Asif op vooraf afgesproken momenten drie keer een no ball bowlden waarbij zij expres met hun voet over de lijn stapten, zodat de gebowlde bal ‘ongeldig’ werd. Op tv-beelden waren de overtredingen duidelijk te zien.

In het topcricket, waarin miljoenen euro’s omgaan, kunnen gokkers op vrijwel elke gebowlde bal inzetten. De twee Pakistanen zouden geld hebben gekregen van een in Londen gevestigde Pakistaanse zakenman, Mazhar Majeed, die volgens de Britse krant voor 150.000 pond kan regelen dat de Pakistanen hun no balls op vooraf afgesproken momenten bowlen. Majeed werd zaterdag gearresteerd in Londen.

Het Pakistaanse cricket kent een lange geschiedenis op het gebied van gokschandalen. In 1999 werd toenmalig aanvoerder Salim Malik als eerste speler geschorst omdat hij wedstrijden expres zou hebben verloren.

In januari van dit jaar verloor Pakistan in Sydney van Australië, nadat de Pakistanen een enorme voorsprong uit handen hadden gegeven. Die uitslag wordt inmiddels onderzocht door de internationale cricketfederatie (ICC), samen met nog tientallen andere duels van Pakistan.

De Australische aanvoerder Ricky Ponting zei vandaag in reactie op het schandaal in Londen dat hij nu niet meer zo zeker is van de rechtmatigheid van de uitslag van de Sydney-testmatch in januari.