China geeft regime in N-Korea steun in rug

Ondanks internationale druk om Noord-Korea harder aan te pakken, blijft China achter het regime van Kim Jong-il staan. Volgens de Chinese staatskrant Global Times, spreekbuis van de regering in Peking, is het in het belang van China om een goede relatie met Noord-Korea te onderhouden.

„Handhaving en stabilisering van de huidige relatie is van het grootste belang voor China”, stelde de krant vanmorgen in een commentaar.

De openlijke Chinese steun voor het stalinistische regime in Pyongyang komt op een moment dat dictator Kim Jong-il en zijn jongste zoon en beoogd opvolger, Kim Jong-un, een officieel geheim gehouden bezoek aan China brengen.

Volgens Zuid-Koreaanse media heeft Kim vrijdag in de stad Changchun de Chinese president Hu Jintao ontmoet. De twee leiders zouden gesproken hebben over de opvolging van Kim Jong-il, de hervatting van het zeslandenoverleg over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland en mogelijkheden om de economische relaties te versterken.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, dat internationaal in een isolement verkeert. Het land wordt verdacht van een torpedoaanval op een Zuid-Koreaans marineschip in maart. De staatskrant Global Times laakte vanmorgen de druk die door „buitenlandse krachten” op Noord-Korea wordt uitgeoefend waardoor ook China in problemen wordt gebracht.

Kim Jong-il deed gisteren met zijn jongste zoon, Kim Jong-un verschillende steden in het grensgebied met Noord-Korea aan. Hij bezocht de Koreaanse autonome regio Yanbian in de provincie Jilin, in het noordoosten van het land. Verslaggevers volgden een colonne van 35 voertuigen waarmee Kim en zijn gevolg zich verplaatsten.

Verwacht wordt dat Noord-Korea het bezoek pas na terugkeer van Kim zal bevestigen, terwijl Peking hierover officieel blijft zwijgen. Volgens analisten is de 68-jarige Kim Jong-il, die in 2008 door een beroerte werd getroffen, in China vooral in verband met zijn opvolging. Binnenkort komt de Arbeiderspartij in een zeldzaam congres bijeen. Verwacht wordt dat er belangrijke wijzigingen in het leiderschap worden aangekondigd. (Reuters, AP)