CDA-fractie boos om brief senaat

De CDA-fractie in de Eerste Kamer keurt de protestbrief van de meerderheid van de Senaat aan informateur Opstelten af. „De senaat moet zich niet inlaten met regeerakkoorden”, zegt fractievoorzitter Werner (CDA).

Vrijdag waarschuwde de Eerste Kamer informateur Opstelten in een brief dat hij zich aan zijn opdracht moet houden om een kabinet te vormen dat kan rekenen op vruchtbare samenwerking met het héle parlement, dat wil zeggen niet alleen de Tweede maar ook de Eerste Kamer. Op die van CDA en VVD na hebben alle senaatsfracties de brief ondertekend.

De bij de formatie betrokken partijen VVD, CDA en PVV, hebben alleen een meerderheid in de Tweede Kamer. De senaat kan daardoor alle wetsvoorstellen verwerpen, waaronder de begrotingsvoorstellen.

Werner verwacht op korte termijn ook geen problemen met de minderheid in de Eerste Kamer. „CDA en VVD hebben er 35 van de 75 zetels. Dat is nog altijd beter dan in de Tweede Kamer.” Werner noemt de brief van de andere fracties „overbodig”. „Het is ook niet in overeenstemming met het karakter van de Eerste Kamer. Wij moeten wetgeving toetsen en ons niet met de formatie bemoeien.”

De Senaatsfractie van de VVD in de Eerste Kamer wil niet reageren. Informateur Opstelten reageert ook niet op de brief.

Lees de brief aan Opstelten via nrcnext.nl/links