Boren in Chili begint vandaag

Reddingswerkers in Chili beginnen vandaag met het boren van een tunnel van ruim 700 meter diep en 66 centimeter breed om 33 ondergronds opgesloten mijnwerkers te redden. De kompels zitten al meer dan drie weken in een schuilkelder in de San José-mijn nadat een mijngang instortte. Het boren zou oorspronkelijk drie tot vier maanden duren, maar een vijftien ton zware extra motor uit een naburige koper- en goudmijn moet het proces versnellen. Volgens lokale Chileense media voert president Sebastian Pinera de druk op de reddingswerkers op om de kompels voor 18 september al te bevrijden. Op deze dag viert Chili haar onafhankelijkheid van Spanje. De mijnwerkers krijgen door een smalle schacht water, voedsel en medicijnen aangevoerd. De komende dagen wordt deze schacht verbreed, zodat ook onder meer een mp3-speler met speakers en slaapmatjes naar beneden kunnen worden gebracht. Gisteren kond elke mijnwerkers „minimaal een minuut” met een familielid bellen, zo liet de Chileense minister van mijnbouw Laurence Golborne weten tegenover het Australische persbureau AAP. (NRC)

Bekijk videobeelden van de mijnwerkers die in hun schuilkelder een potje domino spelen op nrcnext.nl