Bommen bij lijkenhuis Mexico

In de Mexicaanse grensstad Reynosa zijn afgelopen weekend zeker vijftien gewonden gevallen bij twee bomaanslagen. De explosieven ontploften dichtbij een mortuarium waar de identificatie plaatsheeft van de 72 illegalen die vorige week vermoord zijn gevonden in een boerderij in het nabijgelegen San Fernando.

De 72 illegalen uit Zuid- en Midden-Amerika werden onderweg naar de VS ontvoerd door leden van het drugskartel Los Zetas, aldus een 18-jarige Ecuadoriaan die de moordpartij als enige heeft overleefd. Familieleden van migranten hebben bevestigd dat hen eerder deze maand telefonisch om losgeld is gevraagd. De illegalen zouden later zijn doodgeschoten toen ze weigerden voor 1580 euro per maand als huurmoordenaars voor de bende te werken.

Mogelijk proberen bendeleden het politieonderzoek te hinderen. Aanklager Roberto Suarez, die het onderzoek naar de moordpartij leidt, en een politieman worden sinds afgelopen woensdag vermist. De autoriteiten in Reynosa onderzoeken de bomaanslagen van dit weekend en proberen de identificatie van de lijken te versnellen.

In dezelfde deelstaat Tamaulipas werd gisteren ook de burgemeester van het noordelijke stadje Hidalgo, Marco Antonio Leal Garcia, door onbekenden doodgeschoten terwijl hij autoreed. Zijn 4-jarige dochter zou in haar been zijn geraakt. De aanslag op Leal Garcia is de tweede moord op een burgemeester in korte tijd. De burgemeester van de toeristische plaats Santiago, Edelmiro Cavazos, werd eerder deze maand ontvoerd en enkel dagen later dood langs de weg gevonden. Bij beide aanslagen ontbreekt een duidelijk motief, maar de moorden worden toegeschreven aan leden van drugsbendes.

In de stad Tampico aan de Oostkust van Mexico raakten een politieman en een burger gisteren gewond door een raketaanslag op een politiebureau. Afgelopen vrijdag ontploften twee autobommen voor een politiebureau en een tv- station in Ciudad Victoria, de hoofdstad van Tamaulipas.

Het geweld in de drugsoorlog tussen de regering en rivaliserende kartels heeft sinds 2006 ruim 28.000 doden gekost. (AFP, AP)