boekberichten

Grote afwezigen op Manuscripta: Boom, Unieboek, Spectrum

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum neemt volgende week maandag niet deel aan het boekenfestival Manuscripta. Van uitgeverij Boom zal alleen de literaire afdeling aanwezig zijn. „Het is de uitkomst van een kosten-batenanalyse”, verklaart Marja van der Meer, marketingmanager bij Unieboek/Het Spectrum desgevraagd. Alleen de boeken van auteurs die er optreden worden er verkocht, aldus Van der Meer. Er mochten uiteindelijk maar twee van hun auteurs optreden, ondanks de vele ideeën die ze hiervoor hadden aangedragen. „Maar ik begrijp dat ze keuzes moeten maken. De tijd en het geld die we in de stand steken wegen echter voor ons niet op tegen de baten.”

„We hebben begrip voor hun beslissing. Er speelt voor hen waarschijnlijk een optelsom van factoren”, vertelt Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van Manuscripta-organisator CPNB. Volgens hem worden er op Manuscripta ook boeken verkocht van auteurs die er niet op het podium staan. Van Boom Uitgevers Amsterdam kreeg hij ook een afmelding, maar de precieze reden was hem niet duidelijk. Hun literaire afdeling Ailantus is wel aanwezig.

Laatste manuscript Larsson komt niet vrij

Eva Gabrielsson, de vriendin van wijlen Stieg Larsson, heeft aangekondigd dat ze zijn ongepubliceerde manuscript, met een aanzet tot het vierde deel van de Millennium-trilogie, niet zal uitbrengen. Als reden geeft ze dat Larsson zélf ontevreden zou zijn geweest met hoe zijn Millennium-trilogie is behandeld. Ze doelt onder meer op de gewijzigde titel van het eerste deel van de trilogie. Internationaal is die omgezet van Men Who Hate Women in The Girl with The Dragon Tattoo. „Het thema van de drie boeken is de vernedering van vrouwen en het misbruik en het geweld tegenover hen”. Gabrielsson haalde in The Daily Mirror ook uit naar Larssons familie, ‘die geen respect toont voor de inhoud en het werk, dat niet enkel Stieg toebehoort maar ook mij.’ Gabrielsson wil het vierde boek pas laten uitgeven als ze de rechten op het hele oeuvre heeft verworven.

Harry Potter populair in Guantánamo Bay

‘Er is niet veel om naar uit te kijken in Guantánamo Bay,’ stelt Time Magazine droog vast, ‘maar er is wél een bibliotheek’. De inventaris is interessant, een tikje cynisch ook met titels als Don’t Be Sad (een zelfhulpboek). Er staan boeken in achttien talen, naast Engels, Frans, Spaans ook Russisch, Farsi, Arabisch en Urdu. De meest uitgeleende titels beslaan een breed spectrum: veel Islamitische teksten, maar ook John Grisham, Agatha Christie én de boeken van Barack Obama. „Hoewel er niet bepaald om gevochten wordt om ze te pakken te krijgen, worden ze toch ook gelezen,” aldus luitenant Robert Collett, die de bibliotheek beheert. Favoriet zijn de Harry Potter-verhalen. De aanwezigheid van de boeken bevordert het leefklimaat, aldus Collett: „Als de bibliotheekkar langskomt, is het altijd weer spannend. En als je het boek krijgt dat je hebt aangevraagd, ben je de held van de dag.”

Webwinkel Bol.com lonkt naar België

Bol.com gaat zijn dienstverlening in België verbeteren. Momenteel haalt Bol.com in België een omzet van een paar miljoen euro bij zo’n 25.000 vaste klanten. In Nederland bedroeg de omzet van de internetwinkel in 2009 268 miljoen euro op zo’n 2,5 miljoen klanten. „We hebben ons voorheen niet goed gerealiseerd hoeveel Belgen al bij ons kopen”, aldus directeur Daniël Ropers. „In het verleden blonken we daar niet uit in snelle levertijd en betaalgemak. Dat willen we veranderen.”

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl