Arcade Fire nu een wonder van eenvoud en souplesse

Cover van de CD The Suburbs van Arcade Fire

cd rock

Arcade Fire:

The Suburbs (Universal) ****

Een conceptalbum over modern leven in de buitenwijken: het lijkt zwaarder dan het is. Het derde album The Suburbs van de Canadese groep Arcade Fire is een wonder van eenvoud en souplesse, vergeleken bij de zwaarmoedige muziek van het debuut Funerals (2004) en de barokke folkpop van Neon Bible (2007).

Muzikaal is er een verfrissende lichtheid neergedaald over de groep van het muzikale echtpaar Win Butler en Régine Chassagne, beginnend met de rammelende honkytonkpiano van het titelnummer. Zestien beknopte songs vertellen een verhaal over vervreemding en modern ongemak, maar ook simpel geluk buiten de stadscentra. ‘Let’s go downtown and watch the modern kids’, kiest Butler het perspectief van de buitenstaander. ‘I used to write letters, I used to sign my name’ zingt hij in ‘We used to wait’, zijn commentaar op de snelle wereld van vandaag. Het kan er nog steeds bombastisch aan toe gaan: ‘Suburban war’ struikelt bijna over een topzware orkestfinale.

Maar bovenal is The Suburbs een plaat waarop Arcade Fire zichzelf herontdekt als een urgente rockgroep die het nodige te vertellen heeft.