Antillen maken zich op voor orkaan

Op de Antilliaanse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius is, ter voorbereiding op de komst van de orkaan Earl, een avondklok ingesteld. Scholen en winkels zijn vandaag gesloten.

Volgens het Amerikaanse orkaancentrum zal Earl uitgroeien tot een volwaardige orkaan en later vandaag op enkele tientallen kilometers ten noorden van de kust Sint Maarten passeren.

Demissionair premier Balkenende moest wegens het natuurgeweld zijn afscheidsbezoek aan de Antillen aanpassen. Een dag eerder dan gepland vertrok hij gisteren, vlak voor sluiting van de Sint-Maartense luchthaven, naar Curaçao. Een ontmoeting met eilandbestuurders van Saba en Sint-Eustatius vond daarom geen doorgang.

Begin september is Balkenende voorzitter van de zogeheten slot-rondetafelconferentie, als opmaat naar de opheffing van het Antilliaanse staatsverband in oktober. Daarna worden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba als bijzondere gemeenten toegevoegd aan het Nederlandse grondgebied. Curaçao en Sint Maarten worden dan autonome landen binnen het koninkrijk, Aruba heeft die status sinds 1986.

Op Curaçao werd Balkenende verwelkomd door de Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage. Haar regeringspartij PAR werd vrijdag bij de verkiezingen op Curaçao de grootste partij, met 8 van de 21 zetels in de eilandsraad, die over twee maanden overgaat in het eerste Curaçaose parlement. Coalitiegenoten Frente Obrero en PNP behaalden ieder een zetel. Daarmee verliest de coalitie de meerderheid in de eilandsraad.

Zakenman-politicus Gerrit Schotte behaalde met zijn nieuwe partij Movementu Futuro Kòrsou (MFK) met vijf zetels een verrassend resultaat. Oppositiepartijen Pueblo Soberano (Soeverein Volk), voor een onafhankelijk Curaçao, en de sociaal-democratische MAN behaalden respectievelijk vier en twee zetels.

Zowel de PAR als de oppositie probeert een coalitie met de MFK te vormen. Het is op dit moment nog onduidelijk of de verkiezingsuitslag gevolgen heeft voor het staatkundige proces.