Anne Frankboom was op, ook zonder storm

Als de Anne Frankboom niet was omgewaaid, dan was de paardekastanje spoedig bezweken aan de schimmels. „Dan had je gewoon een houten paal in een stalen frame gehad, een boom zonder blad”, zegt boomexpert Henk Werner, die veertien jaar zorgde voor de ernstig zieke kastanje.

De Amsterdamse boom waarover Anne Frank driemaal schreef in haar dagboek, is vorige week bezweken tijdens een storm. Twee jaar geleden nog was een stalen constructie aangebracht, die het leven van de boom vijf tot tien jaar had moeten verlengen. Dat gebeurde nadat er (internationale) commotie was ontstaan over de voorgenomen kap van de anderhalve eeuw oude boom.

Henk Werner van Pius Floris Boomverzorging had toen al voorspeld dat de boom uiterlijk tot 2010 te leven had. „Dat was niet zo moeilijk. Met onze meetapparatuur konden we elk jaar vaststellen hoe de schimmel oprukte. Door de lijn in een grafiek door te trekken, kon je zien dat het einde zou komen in de periode van 2007 tot 2010.”

De stichting Support Anne Frank Tree negeerde deze conclusie en wendde zich tot andere deskundigen, die aangaven dat de boom langer kon leven. In 2008 werd een stalen driehoek gemaakt ter ondersteuning. De boom brak maandag af en sleurde de constructie mee in zijn val.

Werner heeft de verrotte resten bekeken en concludeert: „De boom was voor 95 procent aangetast. Binnen korte tijd zou de rest ook zijn verrot. Dan had de boom geen blad meer kunnen maken.” Behalve de dikrandtonderzwam, waarvan hij al in 2006 zei dat die er was, vond Werner ook sporen van de honingzwam: „Het was gewoon voorbij voor deze boom.”

Werner voelt geen triomf over zijn gelijk: „Grote, oude bomen zijn ontzettend belangrijk voor een stad, maar in Amsterdam worden ze aangetast door schimmels en verdreven uit de straten omdat overal geparkeerd en gewinkeld moet worden. Daar moeten we eens goed over nadenken.”

    • Karel Berkhout