6 redenen om uit te gaan

Kunst in de Noordwijkse duinen

1 klassieke muziek

Festival Oude Muziek Utrecht

Utrecht: diverse locaties. T/m 5 sept. www.oudemuziek.nl

In Utrechtse kerken en concertzalen zijn tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht meer dan 100 concerten rond het thema Louis Quatorze te beluisteren, van de vroege ochtend tot na middernacht. Naast het hoofdprogramma zijn er ook tientallen gratis fringeconcerten door jonge professionals. Kaartjes kunnen tot een half uur voor het concert gratis worden afgehaald bij de Festivalkassa, in de Pandhof aan het Domplein.

2 zandsculpturen

Noordwijk aan Zee: Koningin Wilhelmina Boulevard. T/m 3 okt. www.europeansandsculptures.eu

Het thema van het European Sand Sculptures Festival 2010 is ‘Space Sculptures’, oftwel ruimtevaart. De enorme zandsculpturen van de Apollo 11, Neil Armstrong, satellieten, planeten en aliens zijn tot en met zondag 3 oktober te bezichtigen.

3 spellen

Urban Games

Enschede. Uitgiftepunt: Prismare, Roomweg 167d. T/m 30 sept, 10.00-20.00u. Prijs: 1 euro p.p. per spel, borg 25 euro. www.tetem.nl

Tijdens het project Urban Explorer wordt een spellenprogramma gelanceerd waarin bewoners en bezoekers op een speelse manier de wijk Roombeek kunnen verkennen. Kunstenaar Sandra Chudoba heeft drie bijzondere games ontwikkeld: ‘Bloedverwanten’, ‘Liefdesgeschiedenis’ en ‘Mijlpaal’, ieder gericht op een specifieke doelgroep.

4 dans

Wo bin ich?

Heerlen: Atrium MC. T/m 1 sept, 20.30 & 21.30u. www.culturanova.nl

Tijdens het zomerfestival Cultura Nova is in het gestripte Atrium een danstheaterprogramma van Elsa van der Heijden te zien: Wo bin ich?, bestaande uit twee solo’s. In Wo bin ich?#1 wordt je meegenomen in het geestelijke proces van de vier fases van Alzheimer. Tijdens de tweede solo, Wo bin ich?#2, verbeeldt een jonge en krachtige vrouw haar leven met een fysieke beperking.

5 manifestatie

Kunst in Duin

Noordwijk: Piet Florisdal. T/m 5 sept, dagelijks 10.00-20.00u (zo 5 sept tot 17.00u). Entree: 4 / 2 euro. www.kunstinduin.nl

Met als thema ‘Droombeeld’ vormen de Noordwijkse duinen het podium voor een expositie van meer dan zestig nationale en internationale beeldhouwers, carvers en schilders. Beeldhouwers bewerken ter plekke hout, steen, glas en andere natuurlijke materialen. Landschaps-, flora- en faunaschilders demonstreren hun technieken. Carvers creëren met hun motorzaag werkstukken uit boomstammen en ook bodypainting wordt als kunstvorm geëxposeerd. Voor kinderen zijn er activiteiten rondom bosnimfen, trollen en heksen.

6 fotografie

Eva Marie Rødbro - Lone Stars

Amsterdam: Foam. T/m 3 nov, dagelijks 10.00-18.00u, do & vr 10.00-21.00u. www.foam.nl

De Deense fotograaf Eva Marie Rødbro (1980) reisde naar Texas en fotografeerde en filmde daar het dagelijkse leven van een groep jongeren. Haar tentoonstelling Lone Stars, met ongeveer veertig foto’s en een videowerk, is een combinatie van portretten, stillevens en landschappen, geschoten in een rauwe stijl.