Zwarte kleren in de zon?

Weledelzeergeleerde heer Zeepaard, waarom dragen de mensen in heel veel warme landen (en zelfs in de woestijn) zwarte kleren? Zwart houdt toch juist de warmte vast? Ook in Griekenland, Zuid-Italië, Spanje enzovoorts zie je dat de mensen vooral zwart dragen.

Dat schrijft , ‘met de meeste hoogachting’, Alexander Blansaer (13 jr) uit Antwerpen.

Nou, ze dragen die kleren waarschijnlijk niet vanwege de warmte of de kou, maar omdat ze in de rouw zijn. Of omdat nu eenmaal alle oude mensen in die landen donkere kleren dragen. Reken maar dat je het in donkere kleren in de zon warmer krijgt dan in witte kleren. Leg maar eens een vel wit papier naast een vel zwart papier in de zon en voel het verschil. Of nog leuker: voel eens bij een zwartbont kalfje dat in de zon staat hoeveel warmer zijn zwarte vlekken zijn dan haar witte.

Veel mensen die in de woestijn leven dragen ook echt wel witte kleren en als ze het niet doen komt dat doordat ze moeilijk aan witte stof kunnen komen. Of omdat ze witte kleren niet mooi vinden. Dom, dom, dom. Maar als je uit de zon kunt blijven, dan maakt de kleur van je kleren niet veel uit. De warmtestralen die warme muren of kachels naar je toe stralen gaan net zo makkelijk in witte als in zwarte kleren zitten. Net zoals de warmte die je zelf uitstraalt evengoed door een lichte als een donkere trui wordt tegengehouden. Sommige mensen denken dat ijsberen een witte vacht hebben omdat die vacht ze beter warm houdt dan een bruine. Maar het maakt helemaal niet uit, een ijsbeer is wit om niet op te vallen tussen de aardbeien, o nee, ik bedoel: de sneeuw. Karel Knip