Zoem Zoem

SONY DSC
SONY DSC

Waar Schaarsbergen – Hoenderloo. Route ontleend aan Veluwe Zwerfpad (Streekpad 16 van NIVON-LAW).

Afstand 13 km

Direct na de entree van Park de Hoge Veluwe begint de verwarring. Het routeboekje geeft duidelijke aanwijzingen, maar de bijbehorende geel-rode markeringen in het bos willen iets heel anders. Iets over kleinere paadjes, dus de keuze is snel gemaakt. Het is hier, tussen de verwarde dennen en de standsbewuste sparren te mooi om daar moeilijk over te doen. (Beide versies treffen elkaar na een kilometer of vier, zo blijkt.)

De zomer krijgt er nog geen genoeg van. De hemel is gewatteerd met wolken, de onzichtbare zon houdt alles warm. Slaat hij een gat in het grijs dan schuift er licht tussen de bomen en sluipen er poemavlekken over het mos en de struiken. En over de paddestoelen. Eekhoorntjesbrood kruipt uit de grond als volkorenbolletjes. Op het lijk van een zilverberk draperen zwammen oranje franje. Er zijn parasolzwammen met hoeden van trotse matrones. Ik aai er een, hun zachtheid is zeldzaam. Een vliegenzwam! Iemand heeft er een hapje van genomen.

Een stoet glanzende bruine babykikkertjes (of padjes?) duikt tussen het sterrekroos.

Het bos wordt dunner. In de hemel is nu genoeg blauw voor een matrozenbroek – volgens dat gezegde overwint dan de zon de wolken. Het klopt.

Bij een spar met een bocht in zijn stam of hij permanent in de vliegende storm staat, begint de heide, met brede gebaren in paars en lila. Ik zie de buideltjes waar de ericaheide mee bloeit, maar de spitse steekjes van de struikheide zijn veruit in de meerderheid. De hei wordt nog mooier door de verspreide bomen, soms zijn ze een theemuts, soms een pluimstaart. Op het Deelense Zand neemt scherp, uitgebeten geel, gras het over. Hier en daar duiken paarse plukken heide op, als drenkelingen.

Er passeert een bij. En nog één. Man barst uit in gezang:

„Summ, summ, summ… Bienchen summ herum…” Het lied werd lang geleden door een leraar Duits in zijn stembanden geplant.

In de hemel zingt een zweefvliegtuig mee met de hoge klank van zijn vleugels in de wind. Op mijn ooghoogte imiteert een libel de vorm van het vliegtuig.

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via nrc.nl/weekblad