Vogelkop als signatuur

Underground-kunstenaar Parra kreeg een prijs van de stad Amsterdam. ,,De kunstelite gaat me nu toch even googelen.’

Corpulente dame, handelsmerk van kunstenaar Parra
Corpulente dame, handelsmerk van kunstenaar Parra

Bij een expositie in Los Angeles exposeerde kunstenaar Parra onlangs niet alleen tekeningen, muurschilderingen en installaties, maar verkocht hij ook tasjes en T-shirts met opdruk. „Jonge mensen kunnen geen 250 euro betalen voor een litho van mij. Daarom bied ik ook altijd een juten tasje van 2,50 euro en een T-shirt van 35 euro.”

Parra (Pieter Janssen, 1976) wil namelijk „laagdrempelig” zijn in zijn werk als ontwerper, beeldend kunstenaar en muzikant. „Het is geen low art, geen fine art, maar iets ertussen. Het is straatkunst, maar dan niet van de straat”, zegt Parra. Zijn werk wordt in het buitenland, waar Parra exposeert in galeries van naam, vaak aangeduid als ‘Amsterdam Underground’.

Zijn ‘ondergrondse kunst’ kreeg afgelopen week een goedkeuringsstempel van het culturele establishment met de toekenning van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2010. „Ik vind het heel leuk dat de kunstelite in de gaten heeft waar ik mee bezig ben. En dat de elite mij nu waarschijnlijk toch even gaat googlen.”

Wie dat doet, vindt veel bekends. Cd-hoezen (Extince, Kubus, Opgezwolle), flyers (Bitterzoet, Jimmy Woo), huisstijlen (Patta, Kids Love Wax), boekomslagen (Imperial Bedrooms, Less Than Zero) en kleding (Rockwell). En speciale Parra-edities voor merken als Nike, Vans en Arkitip. „Voor Nike heb ik bijvoorbeeld een schoeneneditie ontworpen voor de sneaker-liefhebbers die graag een underground-schoen hebben.”

Alle producten hebben net als zijn autonome kunstwerken een „handtekening” van Parra: corpulente vrouwen, figuren met vogelkoppen en springerige letters. „Elk ding is anders”, vindt Parra, „maar heeft wel mijn look and feel: kleurig maar toch sober. Voor elk nieuw ding maak ik ook steeds weer een nieuwe tekening.”

Parra tekent ook al zijn letters apart en maakt geen gebruik van fonts, de vaste varianten van een lettertype: „Dat is geboren uit onmacht, ik kon er niet zo goed mee werken. Ook als ik een letter cursief maakte, was die te recht. Door te tekenen heb ik meer vrijheid.”

Parra bereidt nu een expositie in voor in Tokio. „Japanners vallen voor Engelse teksten die vaak onbegrijpelijk zijn. Daar ga ik iets mee doen, in combinatie met mijn letters.” Mogelijk krijgt Parra een ‘show’ in het MoMa in San Francisco: „Als dat doorgaat, maak ik een beeld dat ik betaal van het prijzengeld.” Dat is 35.000 euro.

Wie Parra in Nederland wil zien is aangewezen op underground-winkels als die op de Amsterdamse Munt. Parra: „Misschien gaat een Amsterdamse galerie mij ook eens vragen voor een expositie.”