Toerfietsers huren Assen of Zandvoort maar lekker af

Toerfietsers. Zo noemen de lieden zich die qua materieel, uitmonstering én snelheid in de Tour de France niet zouden misstaan, maar die hun prestaties op normale fietspaden tussen normale fietsers menen te moeten vertonen. Dat gaat, zoals NRC Handelsblad 21 augustus signaleerde, gepaard met gebalk van ‘Opzij’ of, zoals ik zelf meermalen hoorde, ‘Hoog op’, alsof iedereen geacht wordt dit wielerbaanjargon te kennen.

Fietspaden zijn bedoeld voor recreatief en woon-werk-schoolgebruik door normale mensen op gebruiksfietsen. Die gaan zelden harder dan 20 km/u. Bij de aanleg (bochten, kruisingen) wordt met hogere snelheden ook geen rekening gehouden. Wie zich op twee wielen wil uitleven moet daarvoor een gepast traject uitzoeken – of Zandvoort of Assen afhuren – en zich op fietspaden aanpassen aan de gewone mens op zijn gewone karretje.

H.J. van den Doel

Leiden