Roemer vergeet de kloof tussen burger en politiek

SP-leider Emile Roemer heeft de bouwstenen voor zijn „coalitie van het nieuwe optimisme” in zijn binnenzak, lees ik op de Opiniepagina van 25 augustus. Allerlei (drog-)redenen worden er zo ongeveer aan de haren bij gesleept waarom dit land rijp zou zijn voor zijn gedroomde centrum-linkse coalitie van SP-PvdA-CDA en GroenLinks. Gemakshalve signaleert hij enkele obligate verschillen tussen de partijen over onder meer hypotheekrenteaftrek, marktwerking en AOW-leeftijd, in de volle overtuiging dat iedere partij haar weg wel zal vinden in een dergelijke coalitie. Roemer gaat volledig voorbij aan het feit dat ook zijn coalitie, net als wat hij een mogelijke VVD-CDA-PVV (minderheids-)coalitie verwijt, slechts op een instabiele meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer kan rekenen.

Maar wat ik nog veel erger vind, is dat meneer Roemer in zijn hele stuk met geen woord rept over de kiezers die zijn genoemde ‘droom’-coalitie hebben afgestraft met een gezamenlijk verlies van maar liefst 33 zetels. Alleen GroenLinks boekte drie zetels winst. Kan de kloof tussen politiek en burger/kiezer nog groter?

Robert Geerken

Eindhoven