NRC Weekblad, een nieuw seizoen

Jupiterimages

Zomervakantie (bijna) voorbij, nazomerfestivals in het hele land, het seizoen 2010/2011 kan beginnen. Met ook weer: NRC Weekblad, elke zaterdag bij de krant. Enkele veranderingen voor het nieuwe seizoen zijn er te melden:

Formaat en papier. Dit weekblad is iets kleiner dan in de vorige jaargang. Het wordt ook op een andere pers gedrukt (voor liefhebbers: offset, in plaats van diepdruk). De reden: kostenbesparing. Bijkomend voordeel: dit formaat en papier zullen iets steviger in de hand liggen en anders ruiken (over de geur van de vorige editie kregen we wel eens een kritische reactie).

Joris Luyendijk. In een uitvoerige column beëindigt Joris Luyendijk vandaag de serie wekelijkse bijdragen over elektrische auto’s en (nieuwe) journalistiek die hij in april 2009 begon. Het was een experiment. Is het geslaagd? Het is te vroeg voor een conclusie, het experiment is nog maar halverwege. Op internet zet Joris Luyendijk zijn experiment voort, want ‘papieren stukken’ ervaart hij als een keurslijf.

Rob Wijnberg. De wekelijkse rubriek Filosoferen van Rob Wijnberg keert niet terug. Wijnberg concentreert zich op zijn nieuwe taak: op 1 september begint hij als hoofdredacteur van nrc.next. Zijn wekelijkse column, op dinsdag in nrc.next, blijft hij wel schrijven.

Peter Vandermeersch. Op 1 september treedt Peter Vandermeersch aan als hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Vandermeersch (1961) was algemeen hoofdredacteur van de Belgische dagbladen De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar. Een interview met Birgit Donker, per 1 juli teruggetreden als NRC-hoofdredacteur, is te lezen in dit weekblad. Een gesprek met Vandermeersch is te zien op nrc.tv.