Kostbaar en nutteloos

Begerenswaardige stenen zijn er in twee soorten: of ze liggen voor het oprapen, of ze zijn prijzig tot onbetaalbaar. Voorbeelden van de eerste soort: de dofzwarte, verrassend lichte lavasteentjes van het vulkaaneiland Santorini, of een betonscherf van de Berlijnse muur.

Kostbare nutteloze stenen zijn bij iedere juwelier te koop. En sinds kort ook bij Taschen. De Duitse kiloknaller onder de kunstboekenuitgevers biedt originele maanstenen aan. Geen kiezels die met een Apollo-vlucht naar de aarde zijn gebracht, maar uiterst zeldzame maanmeteorieten. The Lunar Rock Edition is verschenen in een oplaag van slechts twaalf exemplaren, vormgegeven door de Australische topontwerper Marc Newson. Elke meteoriet ligt onder een kijkglas in een aluminium trommel. Deze doos kan worden opgeborgen in een kekke tafelkast met een blad vol kraters. Het kleinste maansteentje (1,4 gram) kost 60.000 euro, de grootste (348 gram) mag weg voor 480.000 euro.