Kort nieuws Kunst

Spacey en Mendes werken samen in ‘Richard III’

Door onze kunstredactie

Londen, 28 aug. Voor het eerst sinds de film American Beauty, tien jaar geleden, gaan acteur Kevin Spacey en regisseur Sam Mendes weer samenwerken. Spacey krijgt de hoofdrol in het toneelstuk Richard III dat Mendes in 2012 regisseert. Shakespeares stuk, over een moorddadige Britse koning, wordt het slotstuk van The Bridge Project, een reeks toneelklassiekers waarmee Mendes één keer per jaar toert. Vorig jaar waren twee stukken uit de reeks te zien in het Holland Festival. American Beauty was Mendes’ met vijf Oscars bekroonde filmdebuut.

Schrijver Hanny Alders overleden

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 28 aug. Hanny Alders, die naam maakte met historische romans en non-fictieboeken, is op 22 juli op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgeverij Conserve bekendgemaakt. Alders debuteerde in 1987 met Non Nobis, een roman over de Tempeliers in de jaren 1307-1314. Het boek verkocht in Nederland vijftigduizend exemplaren. Het werd in het Duits, Spaans en Roemeens vertaald. Daarna schreef Alders onder meer een historische roman over de Katharen (De volmaakte ketter, 1999) en drie historische reisboeken. In oktober verschijnt postuum de roman De kopiist, een mysterie in Arabisch Cordoba.

Regie van Jolie

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 28 aug. Filmster Angelina Jolie gaat haar eerste speelfilm regisseren. De door haar geschreven. low budget film speelt zich af tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië begin jaren negentig en gaat over de liefde tussen een Bosnische vrouw en een Servische man.