Kort nieuws Economie

Intel somber over chipverkoop in komend kwartaal

New York, 28 aug. ’s Wereld grootste chipproducent, het Amerikaanse Intel, heeft zijn verwachting voor de verkoop van chips gisteren naar beneden bijgesteld. Het sluit aan bij de sombere berichten van pc-fabrikanten Dell en Hewlett-Packard, die vorige week al meldden dat de verkopen zwakker waren dan verwacht, en daarmee de angst voor een nieuwe economische dip aanwakkerden. Volgens Intel, dat gezien wordt als een graadmeter voor de technologiesector, is de vraag naar chips met name in verzadigde markten zoals Amerika en Europa, lager dan verwacht. Veel consumenten stellen de aankoop van een nieuwe computer uit, gezien de onzekere economische tijden en onzekerheid over hun baan. Voor het derde kwartaal verwacht Intel een omzet van circa elf miljard dollar (8,6 miljard euro), ruim vijf procent minder dan de eerdere verwachting, die 11,6 miljard dollar bedroeg. (AP)

Oekraïne beperkt graanexport niet

Kiev, 28 aug. De regering van Oekraïne heeft besloten de komende drie weken geen exportquotum in te stellen voor graan. De regering komt hiermee tegemoet aan het verzoek van graanhandelaren, die de komende weken twee miljoen ton aan besteld graan hopen te verschepen. Eerder deze week kondigde Oekraïne aan een exportquotum voor graan te overwegen, net als eerder Rusland had gedaan in verband met de vele branden in het land die de graanopbrengst ernstig hebben verminderd. De regering van Oekraïne heroverweegt het exportbesluit op 15 september. (AP)

Onderzoek naar vaccin van GSK

Londen, 28 aug. Het Europese Medicijn Agentschap (EMA) start een onderzoek naar de veiligheid van een vaccin tegen de Mexicaanse griep, om een mogelijk verband met een slaapstoornis vast te stellen. Het vaccin Pandemrix, dat door het Britse farmaconcern GSK wordt geproduceerd, is inmiddels toegediend aan bijna 31 miljoen Europeanen. Het EMA begint het onderzoek op verzoek van de Europese Commissie, nadat er een aantal gevallen waren gemeld waarbij mensen last kregen van narcolepsie, nadat ze onlangs waren geïnjecteerd met het vaccin. GSK heeft laten weten een eigen onderzoek te zijn gestart om „zoveel mogelijk aanvullende gegevens te verzamelen over de geobserveerde gevallen.” (Reuters)