Kort nieuws Buitenland

Rwanda verwerpt beschuldiging van mogelijke genocide

Kigali, 28 aug. Rwanda heeft fel gereageerd op uitgelekte conclusies van VN-onderzoekers dat Rwandese militairen mogelijk genocide hebben gepleegd in Oost-Congo. „Het is immoreel en onacceptabel dat de VN, een organisatie die [in 1994] volstrekt faalde om genocide in Rwanda te voorkomen [...] nu het leger dat die genocide beëindigde, beschuldigt van misdaden in Congo”, zei gisteren een Rwandese regeringswoordvoerder. In een uitgelekt ontwerprapport spreken VN-onderzoekers van „systematische aanvallen” op Hutu’s die na de volkerenmoord op vooral Tutsi’s naar Congo waren gevlucht. De nieuwe Rwandese machthebbers vielen in 1996 en 1997 de kampen in Congo aan waar de Hutu’s naartoe waren gevlucht. Onder de vluchtelingen waren voormalige génocidaires die nieuwe aanvallen op Rwanda uitvoerden. (Reuters)

Onderzoeksrechter Mexico vermoord

Ciudad Victoria, 28 aug. Een Mexicaanse procureur die betrokken was bij het onderzoek naar de moord op 72 Zuid- en Midden- Amerikaanse migranten in de noordelijke deelstaat Tamaulipas is waarschijnlijk zelf vermoord. De rechter en een medewerker werden al sinds woensdag vermist. Gisteren meldden Mexicaanse media dat twee lichamen zijn gevonden vlak bij de plek waar eerder de 72 lijken werden ontdekt. Gisteren ontplofte ook een autobom voor het gebouw van een grote televisiezender in Ciudad Victoria, de hoofdstad van Tamaulipas. Bij de aanslag vielen geen gewonden, maar het gebruik van een bomauto – de derde sinds de eerste vorige maand – kan een nieuwe, gewelddadiger fase in de drugsoorlog inluiden. Steeds vaker zijn media doelwit van de drugsbendes. Sinds de regering in 2006 de bendes de oorlog verklaarde, zijn er al bijna 30.000 doden gevallen. (Reuters, AP)

Justitie België geeft dossiers terug

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 aug. De Belgische justitie moet alle 475 dossiers teruggeven die in beslag werden genomen bij de commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. Dat heeft de rechter volgens de Vlaamse omroep VTM al twee weken geleden besloten. Het arrest werd echter tot nu toe niet openbaar gemaakt. Justitie en politie deden in juni een inval bij onder andere de Commissie-Adriaenssens en in het aartsbisschoppelijk paleis. Justitie zou vermoeden dat de Kerk bewijzen van seksueel misbruik door priesters stelselmatig heeft achterhouden. Commissie-voorzitter Peter Adriaenssens was destijds woedend over de inbeslagname van de dossiers. Volgens hem hadden slachtoffers zich juist bij hem gemeld, omdat ze niet naar justitie wilden stappen. Daarover waren ook afspraken gemaakt met het ministerie van Justitie.

Meer macht voor president Sri Lanka

Colombo, 28 aug. Door de steun van een kleine moslimpartij beschikt de Sri-Lankese president Mahinda Rajapaksa sinds gisteren over de tweederde meerderheid in het parlement die nodig is om de grondwet te wijzigen. Het Sri Lanka Moslimcongres steunt Rajapaksa’s plan om veel van de uitvoerende macht van de president over te dragen aan een premier. In Sri Lanka mag een president maximaal twee termijnen aanblijven. De grondwetswijziging zou de in januari herkozen Rajapaksa in staat stellen om na deze termijn de uitvoerende macht te behouden, dan als premier. Mensenrechtenactivisten vinden dat de macht van Rajapaksa en zijn broers Gothabaya (minister van Defensie) en Basil (presidentieel adviseur) zich te ver uitbreidt. (Reuters)

Drie agenten in Nigeria vermoord

Maiduguri, 28 aug. Drie politieofficieren in Nigeria zijn het slachtoffer geworden van gerichte moordacties, reden voor de politie om te waarschuwen voor een gewelddadige terugkeer van de fundamentalistische moslimgroepering Boko Haram. De moorden werden gepleegd in noordelijke, islamitische deelstaten waar Boko Haram (letterlijk: ‘Westers onderwijs is zondig’) haar wortels heeft. Bij grootschalig geweld tussen aanhangers van Boko Haram en de politie vielen vorig jaar zo’n zevenhonderd doden. Groepsleider Mohammed Yusuf overleed na zijn arrestatie. Aangenomen wordt dat hij werd geëxecuteerd in een politiecel. (AP)