Kort nieuws Binnenland

Misdragingen bij militaire officieren tijdens opleiding

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 aug. Bij enkele militaire opleidingsinstituten wordt gepest en vaker nog ongewenst seksueel gedrag vertoond. Het wangedrag komt het meest voor binnen officiersopleidingen zoals de KMA in Breda en KIM (marine) in Den Helder. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Blauw Research over zes opleidingsinstituten dat demissionair minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vorige week kwam de vakbond ACOM naar buiten met voorbeelden van onderling wangedrag onder officieren in opleiding. Eerder had ook de Kamer al om opheldering gevraagd, waarna Blauw een onderzoek startte. „Ruim eenderde van de leerlingen heeft wel eens te maken met ongewenst gedrag”, luidt de conclusie. Vooral vrouwen zijn een kwetsbare groep.

MIVD in fout bij fraudeonderzoek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 aug. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft de regels overtreden bij onderzoeken naar twee medewerkers van de dienst die verdacht werden van fraude. De inzet van bijzondere bevoegdheden bij twee operaties was onrechtmatig. Dat staat in een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten dat gisteren is verschenen. Bij het eerste onderzoek was niet duidelijk dat de medewerkers een bedreiging zouden vormen voor de krijgsmacht. Daarom had de MIVD geen gebruik mogen maken van bijzondere bevoegdheden. Het andere onderzoek had zich juist meer moeten richten op de vraag of de twee daadwerkelijk een bedreiging vormden. Ook verwerkte de MIVD onterecht gegevens omdat deze er niet toe deden. Deze zijn inmiddels vernietigd.

Rechter VS: Katja naar moeder in Ede

Utrecht, 28 aug. Het negenjarige meisje Katja Leendertz is in mei vorig jaar onterecht door haar vader meegenomen uit Nederland naar de Verenigde Staten. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald, die daarmee een eerder vonnis bevestigde. Katja moet zo snel mogelijk terug naar haar moeder in Nederland, aldus de rechter. De Amerikaanse vader nam zijn toen zevenjarige dochter op 27 mei 2009 vanaf een schoolplein in Ede mee. De vader vloog via Duitsland met haar naar Amerika. Vervolgens was Katja middelpunt van talloze procedures en rechterlijke uitspraken.

Schutter R’dam in Zeeland opgepakt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 aug. Een arrestatieteam van de politie heeft gisteren in Vlissingen een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht vorige week woensdag in Rotterdam-Zuid een vader en diens zoon te hebben neergeschoten na een ruzie over wildplassen. De politie zegt de verdachte, die bij zijn vader zat ondergedoken, op het spoor te zijn gekomen na uitvoerig onderzoek. Eerder werden al drie andere verdachten aangehouden.

Student vervolgd om ontgroening

Groningen, 28 aug. Justitie gaat de Groningse student vervolgen die tijdens een ontgroening een medestudent in brand stak. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen gisteren gemeld. De student stak begin april een aspirant-lid van zijn dispuut van studentenvereniging Albertus Magnus in brand tijdens zijn ontgroeningsperiode. Het slachtoffer droeg op dat moment een sinterklaaspak en liep tweede- en derdegraads brandwonden op. De aanklacht luidt brandstichting met de kans op zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De zaak dient op 30 september in Groningen. (ANP)