Kinderleed

Modeduo Mary me-Jimmy Paul haalt inspiratie uit een kindsterretje.

De Amerikaanse JonBenét Ramsey was 6 jaar toen ze in 1996 werd vermoord in de kelder van haar ouderlijk huis. De opschudding in de media was enorm, want Ramsey nam vaak deel aan missverkiezingen. De wereld zag haar als een mini-Barbie zingen en dansen in flamboyante jurkjes, haar tere gezichtje besmeurd met lippenstift en oogschaduw. Ramsey’s ouders waren lang verdachten, totdat DNA-onderzoek uitwees dat een onbekende indringer de moordenaar moet zijn geweest.

Modeduo Mary Me-Jimmy Paul (Marie Burlot (30) en Jimmy Paul (24)) vernoemden hun collectie, die ze onlangs op de Amsterdam Fashion Week presenteerden, naar het kindsterretje. Paul: „We zijn gefascineerd door de uitersten in Ramsey’s verhaal. Enerzijds zien we haar als een glamourprinsesje omgeven door pracht en praal. Anderzijds zien we een glimlachend kind waar de ongemakkelijkheid vanaf druipt.” Het duo maakte hooggesloten, kinderlijke jurkjes in absurde vormen – bijna apenpakjes. Burlot: „We willen de kijkers uitdagen om op een nieuwe manier naar kindsterretjes te kijken.”

Het duo kon geen beter tijdstip uitkiezen om Ramsey’s verhaal opnieuw aan te halen. De kindsterren van toen zijn onze huidige idolen. De 24-jarige realityster Heidi Montag, die sinds haar tienerjaren gevolgd wordt door een cameraploeg van MTV, onderging vorig jaar tien cosmetische ingrepen op één dag. Het YouTube-filmpje waarin een huilende Lindsay Lohan, ook een kindsterretje zonder enig noemenswaardig talent, wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf is bijna een miljoen keer bekeken.

Mary Me-Jimmy Paul illustreert de tragiek van de celebritycultuur.