Juntaleiders Birma geven hun rang op

Hoge militairen van de Birmese junta hebben gisteren hun posities opgegeven, naar verluidt om regeringsposities te kunnen innemen na de parlementsverkiezingen op 7 november, de eerste in twintig jaar. Dat melden anonieme bronnen in regeringscentrum Naypyidaw.

Volgens sommige bronnen is juntaleider Than Shwe (77) een van de generaals die hun rang hebben opgegeven. Ook nummer twee Maung Aye en nummer drie Thura Shwe Mann zouden hun uniform hebben uitgetrokken. Than Shwe heeft de junta geleid sinds 1992. Volgens het in Thailand gevestigde tijdschrift The Irrawaddy blijft hij voorlopig staatshoofd.

De berichten voeden het vermoeden dat de parlementsverkiezingen bedoeld zijn als een operatie om de macht van de junta te legitimiseren en zodoende te bestendigen. Volgens The Irrawaddy en de zender Democratic Voice of Burma (DVB) die vanuit Noorwegen uitzendt zijn dit stappen in een plan om na de verkiezingen de belangrijkste regeringsposities in handen te houden.

The Irrawaddy schreef gisteren dat nummer drie Thura Shwe Mann de beoogde president is. Volgens DVB zou Than Shwe dan zelf met nummer twee Maung Aye de leiding over de aan de junta gelieerde partij USDP overnemen. Die wordt nu geleid door premier Thein Sein, die in april al afstand deed van zijn militaire rang.

De junta organiseert de verkiezingen naar eigen zeggen als een hoogtepunt op de Birmese routekaart naar democratie. In het toekomstige 440-koppige parlement is een kwart van de zetels gereserveerd voor militairen. Door generaals als burger te laten deelnemen kan het leger zijn invloed op het parlement vergroten. De twee kamers van het parlement kiezen volgens de nieuwe regels samen een president uit drie kandidaten. De twee verliezers worden vicepresidenten, de president stelt een regering samen. Het kan ook de bedoeling van de junta zijn dat Than Shwe zelf president wordt, met Maung Aye en Thura Shwe Mann als vicepresidenten.

De partij Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi boycot de verkiezingen, onder andere omdat Suu Kyi volgens de nieuwe regels niet mag meedoen. De partij won twintig jaar geleden de verkiezingen met overmacht, maar de junta negeerde de uitslag en vernietigde die dit jaar zelfs. Suu Kyi heeft sindsdien het grootste deel van de tijd onder huisarrest gestaan. (AP, Reuters)