Japan toont voor het eerst dodencel

De Japanse justitie heeft gisteren een aantal lokale journalisten een rondleiding gegeven in een dodencel en de executiekamer in een gevangenis in Tokio – buitenlandse journalisten mochten niet aanwezig zijn. Het is voor het eerst dat de ruimtes werden getoond. In Japan is de tenuitvoerlegging van de doodstraf omringd met geheimzinnigheid.

De rondleiding was een initiatief van minister van Justitie Keiko Chiba, een tegenstander van de doodstraf. Ze wil een debat over de doodstraf op gang brengen. In Japan is ongeveer 85 procent van de bevolking voor de doodstraf. „Het is van groot belang dat de mensen zo goed mogelijk geïnformeerd worden, zodat ze een weloverwogen oordeel kunnen geven”, zei Chiba. Ze wees er bijvoorbeeld op dat de doodstraf ook kan worden opgelegd door een lekenjury.

Mensenrechtenorganisaties kritiseren de manier waarop executies in Japan worden uitgevoerd. De veroordeelde krijgt pas op de dag van de executie, ongeveer een uur van tevoren, te horen dat het zover is. De familie hoort pas achteraf dat het vonnis is voltrokken. Officieel moet de straf binnen een half jaar na een veroordeling worden uitgevoerd. Maar in de praktijk duurt het soms vele jaren.

Volgens Amnesty International leidt het onzekere wachten op de voltrekking bij veel ter dood veroordeelden tot ernstige mentale problemen. Amnesty wijst er bovendien op dat meer dan 99 procent van alle verdachten in Japan uiteindelijk veroordeeld wordt, vaak na urenlange harde ondervragingen. De kans is daarom groot dat daar onschuldigen tussen zitten. Zo werd enkele jaren geleden een man vrijgelaten die 34 jaar in een dodencel had gewacht, en die onschuldig bleek.

Vorig jaar waren er in Japan zeven executies, 107 mensen zitten in een dodencel. Ter dood veroordeelden worden opgehangen. Drie gevangenismedewerkers drukken op een knop waardoor een luik onder de veroordeelde wordt weggeklapt. Ze weten niet welke van de drie knoppen het luik heeft geopend. (AFP, Reuters, AP)