Hyper poppetje

Fotograaf Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen in een bijzonder huis.

living statue
living statue

Wie Godelieve Huys (38), oftewel de oranje stewardess. Regerend wereldkampioen ‘levend standbeeld’. Ook al staat ze in haar act ‘vliegensvlug’ geen seconde stil, integendeel. „Ik ben een hyperactief poppetje.” Samen met haar vriend Roy Tukker vormt ze de theatergroep Tukkersconnexion. Haar vriend was drievoudig Nederlands kampioen levend standbeeld: als man met drie hoofden (waarvan één van hemzelf) en als mijnwerker.

Waarom Dit weekeinde worden in Arnhem voor de zesde keer de wereldkampioenschappen ‘Living Statues’ gehouden. Veertig internationale en vijfentwintig Nederlandse beelden staan tussen 13.00 en 17.00 uur opgesteld in de Arnhemse binnenstad. Voor kinderen en amateurs is er een afzonderlijke competitie. De wereldkampioen krijgt een geldprijs van 2.000 euro.

Waar Godelieve Huys staat bovenop een decorstuk in de werkplaats in Rotterdam. „We maken al onze decors en kostuums zelf.” Het oranje stewardessenkostuum is gemaakt door haar vriend, onder andere van rubber. „Hoe hij het precies maakt, is geheim.” De blauwe ezel is een onderdeel van hun voorstelling ‘Porte de Belville’. In geen enkele voorstelling wordt gesproken. „Het is alleen mimiek en beweging.”