Huidlijm

Resultaat van een zomer zonnen: droge, wit uitgeslagen scheenbenen. Dermatoloog Han van der Rhee hield in Zonnen mag een pleidooi voor lekker in de zon zitten. Maar dat je huid dan langzaam verandert in een slangenvel heb ik er geloof ik niet in gelezen. Bedankt dokter. Wat nu?

Van der Rhee kan geen „briljant advies” geven. Aan patiënten met een extreem droge huid schrijft hij crèmes met ureum voor. Ureum zorgt er voor dat urine naar urine stinkt, maar heeft ook als eigenschap dat het vocht vasthoudt. Maar crèmes met ureum zijn moeilijk verkrijgbaar.

Wat dan? Geen bodylotion in ieder geval. „Bodylotion bevat voornamelijk water”, zegt Van der Rhee. „Het smeert prettig weg, maar veel heb je er niet aan.” Een crème is al beter, die bestaat uit water en olie. Maar beter nog is zalf, dat is pure olie. „In theorie is vaseline het beste.” Wie het luxer wil, gebruikt een oliespuit: Nutrix Royal Body. Het is lekker ruikende huidlijm. Want volgens Van der Rhee is dat het enige wat je kunt doen: „de schilfers vastplakken”.

Nutrix Royal Body van Lancôme€ 44,26