Hondenvlieg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zijn bestaan werd slechts gedocumenteerd door zestien exemplaren die in zeven Europese natuurhistorische musea op spelden worden bewaard. De soort is ontdekt in 1798 op het karkas van een hond in Mannheim en de laatste waarneming dateert uit 1850 nabij Parijs. Nadien is er van Thyreophora cynophila, een 6-9 millimeter grote vertegenwoordiger van de familie der kaasvliegen, niets meer vernomen. Hij stond daardoor als enige Europese vlieg op de lijst van uitgestorven diersoorten. Ook dankzij zijn bijna buitenaardse uiterlijk (blauwzwart met een oranje kop die zelfs lichtgevend zou zijn), zijn sterke band met in verregaande staat van ontbinding verkerende zoogdierkadavers en zijn activiteit in slechts een paar koude maanden van het jaar, heeft de Hundefliege een mythische status.

U begrijpt ook mijn opwinding toen afgelopen maand bleek dat de soort in Spanje – waar hij nooit eerder was gevonden – is herontdekt. Twee groepen insectenkenners vonden onafhankelijk van elkaar drie populaties. De vliegen werden in flinke aantallen aangetroffen op hertenkadavers en in vallen met dode inktvis en rottend beenmerg als aas. Om aan de zeldzaamheid in collecties een eind te maken, werden er bijna 100 verzameld en opgeprikt.