'Hij was een groot kampioen'

De sportwereld reageerde gisteravond geschokt op de dood van Anton Geesink. ‘Een groot kampioen.’

Geesink vloert tijdens de olympische finale van Tokio zijn Japanse tegenstander Akio Kaminaga. Foto AP
Geesink vloert tijdens de olympische finale van Tokio zijn Japanse tegenstander Akio Kaminaga. Foto AP

„Anton Geesink was een onvergetelijk groot sportman”, liet prins Willem-Alexander gisteravond weten via de Rijksvoorlichtingsdienst. De prins was jarenlang Geesinks collega bij het IOC. „Hij is als actief sporter en daarna als bestuurder voor de Nederlandse en internationale sportbeweging van zeer grote betekenis geweest.”

Ook IOC-erelid Hein Verbruggen eerde Geesink als „een groot kampioen”. Hij stond volgens Verbruggen niet makkelijk in het leven. „Hij was zeker ook niet makkelijk voor zichzelf. Ik had een heel goede verstandhouding met hem. Zijn karakter was zijn karakter. Dat heeft hem ook tot een groot kampioen gemaakt”, zei Verbruggen tegen het ANP.

In de Nederlandse judowereld komt het overlijden van Geesink hard aan. „Ik ben geschrokken”, zei olympisch kampioen (2000) Mark Huizinga tegenover Radio 1. „Hij was toch dé man in het Nederlandse judo. Ondanks dat er daarna meer kampioenen uit Nederland kwamen, bleef hij wereldwijd de bekendste Nederlandse judoka. Daarbij was Geesink de eerste niet-Japanse kampioen. En heeft hij nog veel meer gewonnen.”

Jos Hell, voorzitter van de Judobond Nederland, kende „geen grotere sportman” dan Geesink. „Wat hij voor het judo heeft gedaan heeft bovendien zijn uitstraling gehad naar andere sporten. Anton was een fenomeen, hij stak letterlijk en figuurlijk boven iedereen uit. Een man met visie. Hij had een uitgesproken mening, was vasthoudend en aan het einde van de rit bleek vaak dat hij gelijk had. Bovenal stond het belang van de atleet voor hem voorop.”

Geesinks geboortestad Utrecht is een „grote held” kwijt, zei burgemeester Aleid Wolfsen in een reactie. Volgens hem had Geesink een enorme betekenis voor de sport, de jeugd en de stad Utrecht. „Een warm mens, die zeer betrokken was bij de stad en de wijk Ondiep, waar hij geboren was.”