Gentechvoedsel gewilder als het gezond maakt

Als het hun eigen gezondheid ten goede komt zijn consumenten eerder geneigd voedsel te eten dat gemaakt is met behulp van genetische manipulatie. Dat blijkt uit een opinieonderzoek dat onderzoekers van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben uitgevoerd onder Nederlandse consumenten. De resultaten van de studie zullen binnenkort worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference.

De onderzoekers ondervroegen mensen mét en mensen zónder appelallergie (een veel voorkomende voedselallergie in Europa) naar hun mening over in de toekomst te ontwikkelen appelrassen die extra milieuvriendelijk zijn omdat de teelt minder bestrijdingsmiddelen vergt, of die minder allergie opwekken. Ze kregen daarbij ook voorgelegd of het hen uitmaakte of de appelrassen waren geproduceerd met behulp van conventionele kruisingen of met genetische manipulatie.

Als het gaat om extra milieuvriendelijke appels, hebben beide groepen consumenten met en zonder appelallergie dezelfde mening. Ze zijn gematigd positief over gentech-appels, maar geven de voorkeur aan appelrassen die via kruisingen ontwikkeld zijn.

Maar vooral consumenten die zélf last hebben van appelallergie oordelen positiever over appels die minder allergische reacties veroorzaken, ook als die via gentech ontwikkeld zijn.

Het ontwikkelen van een appelras via kruisingen kan tot 20 jaar duren, schrijven de onderzoekers in hun artikel. Via genetische manipulatie kan dat veel sneller. GM-appels zijn nog niet op de markt, wel bestaat er al één conventioneel gekweekt anti-allergisch appelras: Santana. In laboratoria zijn via genetische manipulatie ook al anti-allergische rassen van soja, tomaat en pinda ontwikkeld.