Dr. Zeepaard maakt ijsthee

de proefjesfabriek

In de zomer drinkt Dr. Zeepaard graag ijsthee. Het liefst lekkere zoete! Vandaag leert hij je hoe je ijsthee extra zoet kunt maken.

Wat heb je nodig? Twee theezakjes, suiker, water, een waterkoker, twee theekopjes, een eetlepel en een klok.

Wat moet je doen? - Kook het water in de waterkoker.

- Vraag of een volwassene het hete water in de kopjes schenkt.

- Hang de theezakjes in de kopjes en haal ze er na twee minuten weer uit.

- Doe in het ene kopje twee eetlepels suiker en roer goed. Onthoud in welk kopje de suiker zit.

- Wacht dan tot de thee koud is geworden. Dat kan even duren.

- Doe daarna in het andere kopje ook twee eetlepels suiker en roer weer goed.

- Neem nu een slok uit allebei de kopjes. Proef je het verschil?

Wat gebeurt hier? Dat is gek: in de kopjes zit evenveel suiker. Toch smaakt de koude thee in het ene theekopje zoeter. Dat was de thee waar je suiker in deed, toen het water nog heet was. Als je suiker in heet water doet, splitst de suiker in twee kleinere delen. Die kleinere delen zijn ook weer suikers. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten suikers. De kleine suikerdelen smaken zoeter dan gewone suiker. Daarom smaakt deze thee zoeter dan de thee waarin je pas suiker deed na het afkoelen.

Janine van Driel Krol van stichting C3

Meer: www.c3.nl/kids