Dino S. opgepakt in A'dam

Dino S., de nummer één op de lijst van meest gezochte Nederlandse criminelen, is gisteravond aangehouden. Een speciaal arrestatieteam arresteerde hem rond acht uur in een pand aan de Rozengracht in Amsterdam. Volgens een ooggetuige zijn daarbij vier schoten gelost.

De advocate van S., Bénédicte Ficq, bevestigde de arrestatie gisteravond. „Ik weet dat hij is aangehouden, maar ik heb mijn cliënt nog niet gesproken.” S., die in het Amsterdamse criminele milieu ‘De Commissaris’ wordt genoemd, is een van de hoofdverdachten in het grote liquidatieproces naar moorden in de Amsterdamse onderwereld. Volgens kroongetuige Peter la S. gaf S. opdrachten voor een aantal geruchtmakende afrekeningen. Daarbij gaat het onder andere om de moorden op hasjhandelaar Kees Houtman in november 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in april 2006. Beide slachtoffers hebben tegenover de politie belastende verklaringen afgelegd tegen Holleeder. Het vermoeden bestaat dat S. de opdrachten voor de moorden gaf in samenspraak met zijn vermeende handlanger Willem Holleeder. De Heinekenontvoerder is tot op heden nooit officieel in staat van beschuldiging gesteld voor deze moorden.

S. werd in december bij verstek veroordeeld tot acht jaar celstraf voor het leidinggeven aan een internationale drugsbende. De in 2004 geliquideerde vastgoedbaron Willem Endstra omschreef de Surinaamse Amsterdammer in de veelbesproken Endstra-tapes als een vertrouweling van Holleeder.

S. staat sinds enkele jaren internationaal gesignaleerd. Zijn naam werd ook genoemd bij een groot onderzoek naar corruptie bij de Amsterdamse politie. S. werd gefotografeerd in het bijzijn van Hans van E., een oud-rechercheur van de Amsterdamse politie die werd verdacht van het verkopen van gevoelige informatie. Van E. is overigens tot twee keer toe vrijgesproken van deze verdenking.