Die oud-ministers hebben juist een wijze boodschap

Het is opvallend dat er zoveel ouderen zijn die een mogelijke samenwerking tussen CDA en PVV ongewenst vinden. Daar moet een reden voor zijn. Zelf hoor ik ook bij die ouderen, opgegroeid in een katholiek Limburgs gezin. In de loop der jaren ben ik vertrouwd geraakt met het gedachtengoed van achtereenvolgens de R.K.Staatspartij, de KVP en het CDA. Bij alle heb ik mij goed thuis gevoeld dankzij de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld in onze geloofsbeleving. Wij leerden in onze jonge jaren: geloven doe je op gezag van een ander. Daartoe heeft God geestelijken aangesteld en aan hun uitspraken in geloofszaken twijfel je niet. Godsdienst was bepalend voor je hele leven, er werd voor je gedacht. Veel ouderen van nu hebben meedenken over zaken die betrekking hebben op hun eigen leven als een bevrijding ervaren. Die ontwikkeling gun je anderen ook, het zou de integratie van moslims bevorderen in onze meer vrijzinnige samenleving. Gematigden onder hen zijn nodig om daaraan te werken. Wilders scheert echter allen over een kam, maakt gebruik van heersende onrust en onvrede en is een sta-in-de-weg naar een betere samenleving

Het is duidelijk dat veel oudere politici en prominenten van het CDA ook tegenstander zijn van de samenwerking tussen hun partij en de PVV. Ze vinden niet alleen de ideeën van Wilders verwerpelijk, maar zeker ook de wankele basis waarop dit kabinet moet steunen. Ons land heeft een steviger fundament nodig om uit de problemen te komen. ‘Bezint eer ge begint’ is hun wijze boodschap. Daar sluit ik mij bij aan.

A.H.Crijns

Tilburg