Dell biedt, HP gaat er meteen overheen

Eerst kwam Dell met een bod, daarna ging Hewlett-Packard er overheen, gisterochtend reageerde Dell weer, en prompt liet HP van zich horen. De twee bedrijven, die tot de grootste pc-fabrikanten van de wereld behoren, voeren al twee weken een felle strijd om de overname van het Amerikaanse dataopslagbedrijf 3Par. Gisteren gingen ze een nieuwe ronde in. Dell meldde ’s ochtends het bod van HP, van 27 dollar per aandeel 3Par, te evenaren. Later die dag kwam HP met een mededeling: het verhoogde zijn bod op 3Par naar 30 dollar per aandeel. De prijs voor het dataopslagconcern ligt nu op 1,9 miljard dollar (1,5 miljard euro).

Door de biedingenstrijd is de beurswaarde van 3Par in de afgelopen twee weken verdrievoudigd, tot 1,6 miljard dollar.

De strijd tussen HP en Dell is zo fel, omdat ze allebei willen verbreden, en hun afhankelijkheid willen verminderen van hun dominante computerverkoop, waar de marges verkleinen door toenemende internationale concurrentie, met name vanuit China.

Via de overname van 3Par kunnen ze talloze diensten gaan aanbieden, zoals dataopslag en ‘cloud computing’. Daarbij worden gegevens niet meer op eigen infrastructuur bewaard, maar op een cloud, een wolk, van externe webservers over de hele wereld. Dat bespaart investeringen in ict-apparatuur.

De biedingenstrijd kan nog wel even doorgaan, want zowel HP als Dell beschikken over een goed gevulde kas. De omzet van Dell bedroeg vorig jaar 53 miljard dollar, die van HP 115 miljard dollar.