Bij de voorplaat

Ze waren zo snel als een bokser en soms zo lang als een basketballer. Die vergelijkingen zijn gerechtvaardigd op basis van een studie van de schedel van terror birds, uitgestorven loopvogels die tot een paar miljoen jaar geleden leefden in Zuid-Amerika (Plos ONE, augustus 2010). Niet de struisvogel of de kiwi, maar de razendsnelle, slangen dodende seriema is hun naaste levende verwant. Uit scans en mechanische analyses van de schedel van de 1,5 meter hoge terror bird Andalgalornis concluderen Amerikaanse en Argentijnse paleontologen dat deze dieren hun haakvormige snavel gebruikten om van boven in te hakken op de schedel van prooidieren, zoals het afgebeelde zoogdiertje Hemihegetotherium. Net als een bokser zouden terror birds razendsnel toeslaan en zich weer terugtrekken. Volgens de studie was hun smalle kop ongeschikt om een tegenstribbelend prooidier vast te grijpen en te houden. Veel bijtkracht had hij ook niet, maar een prooi doden met puntige mokerslagen ging Andalgalornis makkelijk af, gezien zijn snavelvorm en nekspieren. [MvN]