Bernanke grijpt desnoods in

De Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke is bereid ,,onconventionele maatregelen” te nemen om de Amerikaanse economie aan te jagen. De grootste economie ter wereld herstelt zich nog trager dan werd verwacht.

In zijn meest voorzichtig getoonzette toespraak van het laatste jaar zegt Bernanke dat ,,de economie kwetsbaar blijft voor onverwachte ontwikkelingen”. De beurzen op Wall Street reageerden opgelucht op de uitlatingen; investeerders tonen zich tevreden dat Bernanke de problemen onderkent en desgewenst wil ingrijpen.

Officieel is de grootste recessie sinds de jaren dertig van vorige eeuw nog niet ten einde verklaard en economen vrezen in toenemende mate voor een ‘double dip’, een tweede periode van ingrijpende neergang. Ook Bernanke’s collega’s bij de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, spreken inmiddels over de toenemende mogelijkheid van een tweede tik. ,,We zijn van ver gekomen”, zegt Bernanke, ,,maar er is nog een lange weg te gaan”.

Bernanke hield zijn langverwachte presentatie gisteren tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centralebankiers in het Amerikaanse vakantieoord Jackson Hole. De afgelopen dagen is uit een reeks van macro-economische cijfers duidelijk geworden wat Amerikanen zelf al langer ervaren: een duurzame economische opleving is nog niet aan de orde.

Het aantal huizenverkopen is plots met een kwart gedaald, de werkloosheidscijfers vallen opnieuw tegen en fabriekseigenaren melden tegenvallende orders. Volgens Bernanke lijkt de economische groei inderdaad ,,recentelijk ietwat minder krachtig”, tegelijkertijd benadrukt hij wel dat er groei is.

Gisteren stelde het ministerie van Handel die groeicijfers, waarbij alle economische activiteit bij elkaar wordt opgeteld, naar beneden bij. In eerste instantie zou de economie vorig kwartaal met 2,4 procent gegroeid zijn, dat blijkt nu 1,6 procent te zijn geweest. Naarmate meer economische gegevens bekend worden stelt de overheid bijna altijd de eerste cijfers bij; dit keer benadrukt de correctie echter wel de toch al tegenvallende groei. In de twee voorafgaande kwartalen bedroeg die groei nog 5 en 4 procent.