Afgestempeld

Voor geschrokken pensioenfondsklantenWinst troost, inzicht, rust

Wordt u straks afgestempeld? Dit gevreesde lot bedreigt 150.000 gepensioneerden en 550.000 (ex-)werknemers begin 2011. Afstempelen is het verlagen van (pensioen)aanspraken. Dit griezelige en unieke fenomeen eist De Nederlandsche Bank van zo’n veertien noodlijdende fondsen. Hun (toekomstige) uitkeringen moeten zo’n 1 tot 14 procent zakken. De telefoons van vakbonden en fondsen staan sindsdien roodgloeiend, politici doen verontwaardigd en het Alternatief voor Vakbond dreigt met rechtszaken.

De pensioenspaarder is boos en verward. 70 procent zoekt de schuld van de tegenvaller bij fondsbestuurders en de overheid, toont een peiling van de altijd alerte Maurice de Hond. Een fikse meerderheid meent dat er meer werknemers in de besturen moeten zitten. Dan zouden de reserves er stukken beter voorstaan. Dat laatste is twijfelachtig, maar de paniek is begrijpelijk. Meer dan de helft van de ondervraagden weet niet of hun uitkering afgestempeld wordt. Dat is geen wonder, want voor zijn 55ste verdiept vrijwel geen mens zich in zijn pensioen. Die onwetendheid maakt radeloos.

Protesteren helpt niet. U kunt niet scheiden van uw fonds, tenzij u ondernemer wordt of wisselt van branche of baan. Dat is vaak maar goed ook. Welke werknemer gaat tientallen jaren gedisciplineerd beleggen voor later? Zelfs slechte fondsen doen dat trouw, tegen een fractie van de kosten van de doorsnee individuele beleggingspolis.

Troost uzelf dus, want het kan altijd erger. Zoals bij de 750.000 werknemers die pensioen opbouwen in een beschikbare premieregeling. Hun inleg gaat, via hun werkgever, in een peperdure beleggingsverzekering, een woekerpolis dus. Op termijn blijft hun pensioenopbouw daardoor tientallen procenten achter bij dat van pensioenfondsen. Die voelen zich pas echt afgestempeld. Elk jaar weer.

Toch is er één ding waarover ik me zorgen maak. Dat u, in paniek over uw pensioen, lukraak naar een adviseur rent voor (weer) een te dure (beleggings)polis. De polisbranche kampt met zware omzetverliezen en gehavende provisie-inkomsten. Dat maakt het levensgevaarlijk om argeloos het kantoortje van een tussenpersoon of bankadviseur binnen te gaan.

Heeft u een pensioentekort? Dat ontdekt u snel zelf met het stappenplan op: ericaverdegaal.nl/publications/index/637. Uw pensioenpaniek blijkt wellicht onterecht. Is er toch een pensioengat? Geen paniek. Gebruik de tips om er zelf iets aan te doen.

Geen. Zelf pensioen plannen is haalbaar en risicoloos voor iedereen die kan optellen en aftrekken.

Reageren kan op nrc.nl/erica