wet we w

De voorstelling 'Steen Papier Schaar' van Oorkaan. Foto Geert Snoeier Steen, Papier, Schaar - Oorkaan Foto: Geert Snoeijer
De voorstelling 'Steen Papier Schaar' van Oorkaan. Foto Geert Snoeier Steen, Papier, Schaar - Oorkaan Foto: Geert Snoeijer

Een oude mopperpot die van orde en netheid houdt, een wonderdokter die gouden keeltjes van zangeressen geneest, vier broers met een grote trom: je komt ze allemaal tegen in de serie muziekvoorstellingen die worden gemaakt onder de hoede van stichting Oorkaan. Kijk eens op de website www.oorkaan.nl.

Daar vind je bijvoorbeeld de speellijst van Steen Papier Schaar, een ‘komisch avontuur zonder woorden’ waarin de viola da gamba (een soort oude cello) een belangrijke rol speelt.

De voorstellingen van Oorkaan zijn intiem en kleinschalig. Heb je zin in iets groters, dan kun je bij een symfonieorkest terecht. Neem het Nederlands Philharmonisch Orkest: op 19 sept. speelt dit gezelschap in de beurs van Berlage in Amsterdam een familieconcert waarbij de laagklinkende tuba (zo’n enorm koperblaasinstrument, meestal bespeeld door een man met dikke wangen) eindelijk eens de hoofdrol speelt. Normaal mag de tuba alleen maar ‘hoempa’ doen. Hij droomt ervan om ook ook eens een echte melodie te spelen. De grote groene kikker heeft medelijden en belooft te helpen.

Wie in Gelderland woont moet echt gaan luisteren naar het Gelders Orkest. Op 29 en 31 okt. speelt het muziek van Richard Strauss, gebaseerd op de streken van een beroemde kwajongen: Tijl Uilenspiegel.

Floris Don