Weer ruzie om Spaanse enclaves

Spanje en Marokko maken opnieuw ruzie over Ceuta en Melilla, twee Spaanse enclaves aan de Middellandse Zee-kust van Marokko. De voorbije maand kwam het vooral bij Melilla tot hevige ongeregeldheden. Al sinds de onafhankelijkheid in 1956 claimt Marokko de teruggave door Spanje van Ceuta en Melilla en van een paar rotsen voor de Marokkaanse kust. Marokko beschouwt de enclaves als ‘bezet gebied’ terwijl Spanje claimt dat de twee steden Spaans zijn sinds de 15de eeuw, lang voor de Spaanse kolonisatie van Noord-Marokko (1848-1956).

De jongste crisis begon begin augustus met wat in de Marokkaanse media het ‘sardienen-incident’ wordt genoemd. Volgens Marokko heeft de Spaanse grenspolitie een Marokkaanse man mishandeld toen die met 1,5 kg. sardienen uit Marokko wilde terugkeren naar Melilla, waar hij woont. Spanje zegt dat de man gewelddadig was.

Spanje werd ook beschuldigd van het dumpen van Afrikaanse vluchtelingen in Marokkaanse wateren, en omgekeerd zei Madrid dat het vluchtelingen in Marokkaanse wateren had moeten redden omdat Marokko hen aan hun lot had overgelaten. Ceuta en Melilla, de enige stukjes EU op het Afrikaans continent, zijn trekpleisters voor asielzoekers die Europa proberen te bereiken.

Een telefoongesprek tussen de koningen van Marokko en Spanje kon niet voorkomen dat Marokkaanse verenigingen een boycot afkondigden van Melilla. Maar de boycot werd al na een paar dagen opgeheven omwille van de islamitische vastenmaand ramadan.

Deze week werden de plooien voorlopig glad gestreken. Of de crisis bezworen is, moet nog blijken: woedende Spanjaarden gingen de straat op in Melilla omdat Marokkaanse gemeenten de wegwijzers naar de Spaanse enclaves hadden vervangen door bordjes ‘bezet Melilla’ en ‘bezet Ceuta’.