Vopak ziet meer vraag naar opslag

Het tankopslagbedrijf Vopak heeft in de eerste helft van dit jaar een bedrijfsresultaat van 297,2 miljoen euro geboekt, dat is ruim 20 procent meer in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar.

„De recessie is niet aan ons voorbijgegaan”, zegt topman John Paul Broeders, „maar we hebben in het verleden geïnvesteerd in de uitbreiding van opslagcapaciteit en daardoor kunnen we inspelen op de toegenomen vraag”.

Volgens Broeders is er sprake van „een robuuste vraag naar de opslag van olieproducten” en zijn in de chemiesector de markten in Noord- en Latijns-Amerika „stabiel” en is de situatie in Azië „bemoedigend”. In Europa verbetert de vraag naar opslag.

Voor dit jaar heeft Vopak de verwachting voor het bedrijfsresultaat verhoogd van 560 tot „ten minste 585 miljoen euro”, aldus de Vopak-topman in een toelichting op de cijfers die vanmorgen werden gepubliceerd. Het bedrijf maakt in de meerjarenstrategie melding van een bedrijfsresultaat van 625 tot 700 miljoen in 2012. Broeders verwacht dit nu een jaar eerder te bereiken.

Eerder deze week werd bekend dat Broeders begin volgend jaar het Rotterdamse havenbedrijf verruilt voor het familiebedrijf SHV. Hij wordt directievoorzitter van SHV Holdings. Broeders spreekt van „een nieuwe stap op mijn leercurve”. Hij werkt 21 jaar bij Vopak en vindt, gezien de bedrijfsresultaten, dat hij Vopak „op een goed moment” verlaat. Broeders wordt opgevolgd door Eelco Hoekstra, nu divisiepresident Azië bij het bedrijf. Hoekstra treedt op korte termijn toe tot de raad van bestuur.

Het overslagbedrijf boekte in het eerste half jaar een omzet die met 549,9 miljoen euro 11 procent hoger was in vergelijking met de eerste zes maanden van 2009. De nettowinst was met 131,8 miljoen euro 16 procent hoger.

Vopak realiseerde de grootste omzetstijging in Azië, daar steeg de overslag met 27 procent, tegen 16 procent in Latijns Amerika en 1 procent in Noord Amerika. Broeders verwacht dat het bedrijf in de toekomst in Azië de grootste omzetgroei kan boeken. Op het terrein van gas, olie en chemicaliën „is de vraag daar enorm hoog”, constateert Broeders. Dit betekent dat fors moet worden geïnvesteerd in infrastructuur om deze omzetstijging te kunnen realiseren. Zo maakte Vopak dit jaar bekend in China twee terminals chemieproducten te gaan bouwen.

In Europa steeg de overslag van olie en chemicaliën met 6 procent. In Nederland wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de opslagcapaciteit. In Amsterdam Westpoort wordt de opslagterminal voor olieproducten extra uitgebreid. In Europa wordt de capaciteit met 1,8 miljoen kubieke meter vergroot.

In het eerste half jaar steeg de opslagcapaciteit wereldwijd met 0,3 miljoen kubieke meter tot 28,6 miljoen kubieke meter. In de eerste helft van dit jaar was de bezettingsgraad van Vopaks tanks 93 procent tegen 95 procent een jaar eerder. De daling is het gevolg van capaciteitsuitbreidingen.

Vopak is het grootste tankopslagbedrijf van de wereld en is gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulk chemicaliën, gassen en olieproducten. Vopak exploiteert 80 terminals met in 31 landen. Bij het bedrijf werken 5.670 mensen, 7 procent meer dan een jaar geleden.

Beleggers reageerden positief op de resultaten. In reactie op de bekendgemaakte cijfers steeg de koers van het aandeel met bijna 7 procent tot 31,60 euro.