Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De beroepsorganisatie NU’91 heeft een meldpunt geopend waar verpleegkundigen onderbezetting tijdens de zomermaanden kunnen melden. Volgens NU’91 hebben werkgevers niets geleerd van hun eerdere bevindingen afgelopen jaar. En: morgen wordt prins Carlos Hugo begraven. Zijn kinderen werden in 1996 in de Nederlandse adel ingelijfd. Is adeldom een anachronisme? Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. In de serie bijzondere reportages die Netwerk uitzond vanavond die over de Schiedammer parkmoord. Het programma onthulde vijf jaar geleden dat justitie doelbewust DNA-bewijs achterhield dat de reeds in deze zaak veroordeelde Cees B. vrijpleitte.Ned.2, 20.25-20.50u.

informatief

X:enius: Diäten - warum scheitern sie? Wetenschapsmagazine, vandaag gewijd aan de strijd tegen overgewicht. Op Wageningen University wordt onderzoek gedaan naar eetgedrag. In de kantine wordt iedereen voor en na de maaltijd gewogen en tijdens het eten door camera’s geobserveerd om vast te leggen hoe, wat en hoeveel mensen eten. Op andere plaatsen wordt onderzocht welke invloed omgeving (café, disco), gezelschap en muziek hebben op het eten van bijvoorbeeld snacks of borrelnootjeseetgedrag, en wat de invloed van aroma’s in mond en neus op ons gevoel van verzadiging is. Wat gebeurt er in de hersenen als je de geur van vet eten toevoegt aan een vetarm product. En de mythe over cholesterol.Arte, 17.40-18.10u.

documentaire

Strände der Sixties: Capri. Decadente aristocraten, miljardairs, Hollywoodsterren en gigolo’s: ooit was Capri het middelpunt van de internationale jet set. Gianni Agnelli hing er de playboy uit, Brigitte Bardot speelde op het eiland de onschuld zelve in Godards Le mépris terwijl Jackie Kennedy in een Riva rondjes draaide om de Christina, het motorjacht waarop Onassis en Callas ronddobberden. Toen het massatoerisme eenmaal op gang kwam was het gedaan met de status van Capri.Arte, 19.30-20.15u.

amusement

Bonjour Sagan. Ruim drie uur durende biografie van regisseur Diana Kurys over het tumultueuze leven van Françoise Sagan (1935-2004), die op achttienjarige leeftijd een literaire sensatie werd met Bonjour Tristesse. De met haar boeken verdiende miljoenen gaf ze even snel weer uit aan feesten, paarden, alcohol en andere drugs. Die levensstijl werd haar uiteindelijk fataal: ze stierf arm en eenzaam. Arte, 20.15-23.25u.

QI. Humoristische quiz waarin de panelleden vooral interessante antwoorden moeten geven op de vragen die gesteld worden door Stephen Fry. Vanavond moeten Phil Jupitus, Jo Brand, Dara Ó Briain en Alan Davies onder meer de vraag beantwoorden welk geluid leuker is – kwaak of boe.BBC 1, 21.30-22.00u.

Roger and Val Have Just Got In. Serie over saai echtpaar van middelbare leeftijd, die zich afspeelt gedurende het eerste half uur na thuiskomst van hun werk. Vanavond: Rogers vader ligt op sterven, Val ziet zich daardoor genoodzaakt om zijn nicht Carol met haar man Bob een slaapplaats aan te bieden. Maar dan moet eerst de logeerkamer op orde gebracht worden. Dat wordt crisis. BBC 2, 23.00-23.30u.

Toneel op 2: Ultimo. Eerste van nieuwe serie voor tv opgenomen toneelstukken. Porgy Franssen en Ariane Schluter vertellen het verhaal van Ultimo, een dromer met een vreemde obsessie voor race-circuits. Met Harald Austbo, cello. Ned.2, 23.15-1.15u.

sport

Atletiek: Diamond League. Rechtstreekse uitzending van de Van Damme Memorial, de finale van de Diamond League in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Canvas, 19.25-22.05u.

Voetbal: UEFA Super Cup. Rechtstreeks verslag van Internazionale Milano - Atlético Madrid.Ned.2, 20.25-22.53u.

radio

Zomeravondconcert. Rechtstreekse uitzending van het Festival Oude Muziek. Het Franse barokorkest Les 24 Violons du Roy speelt op recentelijk gereconstrueerde instrumenten. De strijkers – dessus, hautes-contres, tailles, quintes en basses de violon – spelen de lievelingsmuziek van Lodewijk XIV: operafragmenten, orkest- en balletmuziek van Lully, Muffat, Marais en anderen.Radio 4, 20.02-23.00u.

Radio 6 live: Mike Reed’s People, Places & Things. Drummer Reed, Art Hoyle (trompet/flugelhorn), Julian Priester en Jeb Bishop (trombone), Art Brown en Tim Haldeman (tenorsax), Greg Ward (altsax) en Jason Roebke (bas) spelen eigen stukken van Reed en bewerkingen van muziek uit de jazzscene van Chicago in de jaren 1954 - 1960, toen die stad thuishaven was van artiesten als Johnny Griffin, Rahshaan Roland Kirk, Ira Sullivan en Sun Ra en zijn Arkestra.Radio 6, 22.02-0.00u.