SELECTIE Theater

Halina Reijn als opstandige Hedda Gabler Hedda Gabler, Toneelgroep Amsterdam. Credit: Jan Versweyveld
Halina Reijn als opstandige Hedda Gabler Hedda Gabler, Toneelgroep Amsterdam. Credit: Jan Versweyveld

Theaterfestival

Amsterdam Donderdag begint het theaterfestival waarop de beste voorstellingen van het seizoen te zien zijn. Aan het festival zit ook nog een omvangrijk Fringe festival vast. In het eerste weekeinde is Elf Minuten te zien. Het Noord Nederlands Toneel van Ola Mafaalani maakt een prachtige voorstelling van Coelho’s roman over prostitutie. Hoofdrolspeelster Malou Gorter draagt het existentiële drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance. Joke Tjalsma, als de hoerenmadam, is genomineerd voor de toneelprijs Colombina. De casestudies geven de theaterversie een diepte die in de roman misschien wel ontbreekt: die van de gêne tegenover de treurnis van de prostitutie.

Theaterfestival t/m 12 sept. Inl: tf.nl.

Hedda Gabler

Amsterdam Toneelgroep Amsterdam is gek genoeg niet geselecteerd voor het Theaterfestival en zet gewoon zijn eigen reeks ‘greatest hits’ voort. In Hedda Gabler van Ibsen speelt Halina Reijn de hoofdrol van het opstandige, verwende meisje dat impulsief heeft gekozen voor een gekooid, leeg bestaan als trophy wife, en nu uit jaloezie de mensen pest die wèl een levensvervulling vonden. Ivo van Hove zet zijn spelers in een grote loft in verbouwing. Wanden van kale gipsplaten; bijna ondraaglijk hard en schel.

T/m 4 sept Stadsschouwburg, Amsterdam. Inl: toneelgroepamsterdam.nl

OT Zomerfestival

Rotterdam Het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam houdt een eigen zomerfestival met negen nieuwe kleine voorstellingen die de spelers zelf maakten. Lizzy Timmers maakt The Other Hand, over de relatie tussen een Britse dame en een Nigeriaans meisje. Voor Hello Charlie maakte Romana Vrede opnames van haar autistische zoon die zich door de lege theaterzaal begeeft. Uppercut is een solo van Tiong Hok Tan over de laatste wedstrijd van een bokser wiens vrouw is verdwenen. Gerrit Timmers speelt poppenkast over bang zijn.

26 aug t/m 4 sept O.T. Theater, St. Jobsweg, Inl: ot-rotterdam.nl.

Tocht

Rotterdam Arjan Ederveen en Jack Wouterse spelen bij het Ro Theater twee oudere dames in een ontroerende voorstelling over eenzaamheid, herinneren en vergeten. De toeschouwers zijn op bezoek en zitten op campingstoeltjes. Intussen voeren ze dialogen vol humor, over Trudy Labij die zo ‘overdreven’ speelt en Karin Bloemen als ‘paaschocolaatje’. Tocht is een verstilde ballade over ouderdom.

T/m 28 aug Ro Theater, Rotterdam. Tournee t/m 2 okt. Inl: rotheater.nl.