SELECTIE Muziek

Festival Oude Muziek

Utrecht verandert de komende tien dagen in een zenuwcentrum van de Franse barokmuziek. In kerken en concertzalen vinden de hele dag concerten, lezingen en workshops plaats rondom de Grand Siècle van Lodewijk XIV. Met vanavond het openingsconcert door gezelschap Capriccio Stravagante rondom Les 24 Violons du Roy, het illustere Franse barokorkest waarvoor Lully het fundament legde. Onder meer Skip Sempé (klavecimbel) en Philippe Pierlot (viola da gamba), Eugénie Warnier (sopraan) zijn artist in residence. Het Hemsch-klavecimbel uit 1751 is ‘instrument in residence’.

T/m 5 september op verschillende locaties in Utrecht. Inl.: www.oudemuziek.nl

Hélène Grimaud

Amsterdam Pianiste Hélène Grimaud en het Sydney Symphony Orchestra brengen onder leiding van dirigent Vladimir Ashkenazy onder meer Strauss - Suite uit ‘Der Rosenkavalier’, op. 59, Ravel - Pianoconcert in G en Elgar - Enigma-variaties, op. 36 ten gehore.

29/8, Concertgebouw. www.robecozomerconcerten.nl

Toonzetters

AmsterdamTijdens het slotconcert van Toonzetters ontvangt de componist van de beste Nederlandse compositie van 2009 de Buma Toonzetters Prijs. De drie genomineerde componisten zijn: Seung-Ah Oh, Aliona Yurtsevich en Wilbert Bulsink. Gevestigde ensembles spelen in vier gratis toegankelijke concerten de tien beste hedendaags uit Nederland gecomponeerde werken van 2009

28 en 29/8, Muziekgebouw aan t IJ

Goslink

Amsterdam Harm Goslink Kuiper, kortweg, Goslink, maakte enige tijd deel uit El Pino & the Volunteers, maar maakt nu prachtige liedjes, die hij vaak speelt op een van zijn zelfgebouwde snaarinstrumenten. Zijn debuut bevat voornamelijk Nederlandstalige, theatrale liedjes. 1 sept., Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Steve Boston

Amsterdam De Surinamer Steve Boston leidde op diverse Nederlandse conservatoria talentvolle percussionisten op. In het Bimhuis krijgt hij van zijn vrienden en studenten een muzikaal verjaardagsfeest. 1 sept., Bimhuis, Amsterdam. Inl: www.bimhuis.nl

Blackout

Utrecht Blackout is de vaste drum ’n bass-avond van Black Sun Empire in het Utrechtse Tivoli. Vanavond treden onder meer het Groningse remix- en productiecollectief Noisia aan. 27 aug. Tivoli, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl