SELECTIE Diversen

Kunst in Noordwijks Duin

Noordwijk Van 28 augustus t/m 5 september wordt in het Piet Florisdal, in de duinen bij Noordwijk, de kunst- en cultuurmanifestatie Kunst in Duin gehouden. Speciaal voor dit festival maakte Diana Hoogeveen een landschapsproject in het bos, aansluitend aan het festivalterrein, bestaande uit acht witte wanden van 8 m lang bij 2 m hoog, verspreid in het bos. De wanden versperren, leiden en bepalen de blik en de route, om de schoonheid en ruimtelijkheid van het bos te ervaren. Op het programma staan muziekoptredens en optredens van bodypainters.

Inl www.kunstinduin.nl

Ghana-festival

Berg en Dal Op zondag 29 augustus begint om 12u het Ghana festival met muziek, dans en andere activiteiten. De Ghanese culturele groep Miadenyigba opent het programma met ceremoniële dansen van de Ewe uit het zuidoosten van Ghana. De hele middag zijn er activiteiten. In de kralenwerkplaats in het Buitenmuseum wordt gedemonstreerd hoe de Krobo uit het oosten van Ghana van lege flessen kleurige glaskralen maken. Terwijl de kralenmakers sieraden maken, beantwoorden zij vragen van het publiek. Onder een boom op het Ghana-woonerf kunnen jong en oud luisteren naar de traditionele verhalen van de Ghanese verhalenverteller.

Afrikamuseum, Postweg 6. Inl www.afrikamuseum.nl

Open exotentuinen

Benelux 28 en 29 augustus staan in het teken van de Open Exotentuinen 2010. Verschillende exotische privétuinen in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Luxemburg zijn tijdens deze dagen te bezichtigen. De meeste exotische tuinen herbergen verschillende soorten winterharde palmbomen, maar ook bananen, kiwi's, sinaasappelen, citroenen en vijgen. Sommige tuinen zijn aangekleed met oosterse beelden, hangbruggen, Afrikaanse hutten, enz. Overzicht deelnemende tuinen op http://www.openexotentuinen.be

Inl www.stellingvanamsterdam.nl

Per kano om Pampus

Muiden De Slag om Pampus is een zeekanotocht voor gevorderden van 20-25 km. Deze tocht op de recreatieve Fortentocht Slag in de Rondte kan op zaterdag 4 september per kano worden gevaren vanaf Fort H. in Muiden. Beiden tochten bieden de kanoër een sportieve uitdaging rondom de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tussen 4 en 26 september openen de forten van de Stelling van Amsterdam hun deuren voor het publiek. Een unieke kans, want veel van deze monumenten zijn de rest van het jaar gesloten. Inschrijven tochten via www.stellingvanamsterdam.nl

Industrieel erfgoed

Utrecht Rotsoord kent nu nog veel gebouwen die de verhalen van het industriële verleden vertellen, zoals de watertoren en het gebouw van firma Ondix. Het bekendste gebouw op Rotsoord is de Pastoe Fabriek. Deze meubelfabriek is organisch gegroeid, met steeds nieuwe uitbreidingen. Het schelpendak van de montagehal is één van de hoogtepunten van het gebouw. Sinds 1982 is de Toonkamer gehuisvest in de Pastoe Fabriek. Hier presenteren veertig toonaangevende bedrijven hun collectie op het gebied van interieur en design. Za 28 augustus om 15u geeft Aorta een rondleiding in en buiten de Pastoefabriek.

Aanm 030 2321686 & tours@aorta.nu

Vlinders van de nacht

Utrecht Donderdagavond 2 september zijn de Botanische Tuinen voor de laatste avond dit jaar open. Ze bieden een speciaal programma waarin nachtvlinders centraal staan. Ook is er een uitstapje naar de minuscule fluitkikkertjes in de kas.

Budapestlaan 17. Van 20- 22u30.