Selectie beeldende kunst

Ina van Zyl 'Dogtertjie' (2010), olieverf op doek, 60 x 40 cm. Foto Peter Cox
Ina van Zyl 'Dogtertjie' (2010), olieverf op doek, 60 x 40 cm. Foto Peter Cox

Krijn de Koning

Amsterdam Met een spectaculaire installatie van de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1963) krijgt De Nieuwe Kerk vanaf 27 augustus een extra verdieping. Als eerste Kerkmeester van De Nieuwe Kerk kreeg De Koning opdracht een tijdelijk kunstwerk voor de kerk te maken. Hij liet zich inspireren door het gebouw en de geschiedenis. Belangrijkste onderdeel van de installatie is een betreedbare vloer van 800 m² op 4,5 m hoogte in het midden van de kerk. Het publiek kan daardoor rondwandelen op de hoogte van de gebrandschilderde ramen, zodat architectuur en ornamentiek in een nieuw perspectief komen te staan. In het midden van de vloer bevindt zich een ‘kunstwerk in het kunstwerk’, een verdiepte ruimte met kleine kamers waar de bezoeker in kan afdalen en zich kan concentreren op zichzelf en de ruimte.

Nieuwe Kerk, de Dam. 27 aug t/m 24 okt Inl www.nieuwekerk.nl

Eva Marie Rødbro

Amsterdam In Foam_3h is werk te zien van de Deense fotograaf Eva Marie Rødbro (1980). Voor deze tentoonstelling reisde Rødbro naar Texas en fotografeerde en filmde daar het dagelijkse leven van een groep jongeren. Naast haar eigen werk heeft Rødbro een selectie gemaakt van foto’s van MySpace, waarop één van Rødbro’s hoofdpersonen door diens vrienden is geportretteerd. De tentoonstelling Lone Stars is een combinatie van portretten, stillevens en landschappen, geschoten in een rauwe stijl die zowel herkenbaar als persoonlijk is. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer veertig foto’s in kleur en zwart-wit en een videowerk.

Keizersgracht 609. 27 aug t/m 3 nov. Inl www.foam.nl

Monumentalisme

Amsterdam Een hoogtepunt van het programma van The Temporary Stedelijk is de tentoonstelling Monumentalisme – Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst. Voorstel voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010, die de helft van de begane grond van de oudbouw zal beslaan. De 2010 editie van deze jaarlijkse kunstaankoopronde reflecteert op geschiedenis en nationale identiteit, op basis van het werk van kunstenaars die in Nederland wonen en/of werken. Uit 359 inzendingen heeft de jury werk van negentien kunstenaars geselecteerd die diverse media gebruiken: schilderkunst, teken- en beeldhouwkunst, fotowerk, video, geluidswerk en installaties.

Paulus Potterstraat 13. 28 aug t/m 9 jan 2011. Inl www.stedelijk.nl

Ina van Zyl

Den Haag Een stilleven, suggestief, misschien wel erotisch, dat is een eerste indruk bij een schilderij van Ina van Zyl (1971). Nader bekeken wekt haar werk een tegenstrijdig gevoel van verlangen, eenzaamheid en schaamte op. Voor de Projektenzaal van het Gemeentemuseum maakt Van Zyl een installatie onder de titel Schaamstukken . Het zijn schilderijen van realistische uitsneden van schaamstreken, mannelijk en vrouwelijk, afgewisseld met beeltenissen van bijvoorbeeld een weelderige roze bloem, een donkere vrucht of een walnoot.

Van 28 aug t/m 21 nov in het Gemeentemuseum. Inl www.gemeente

Taking Place

Amsterdam Taking Place is een hernieuwde kennismaking met het Stedelijk Museum. Nationale en internationale kunstenaars brengen op experimentele wijze de ruimten tot leven. Er zijn in opdracht nieuwe werken gemaakt, video- en audio-installaties, interventies in het gebouw, performances en grafische vormgeving. In het gebouw zijn twee permanente kunstwerken van Karel Appel minutieus gerestaureerd: de Appel Bar uit 1951 en de muurschildering in het restaurant uit 1956. Tegenover die schildering is een nieuw werk geïnstalleerd van de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner (New York, 1942). Taking Place toont tevens een overzicht van zijn tentoonstellingsaffiches 1895 tot nu. Ook met posters van oud- Stedelijk Museum- directeur Willem Sandberg en Wim Crouwel.

28 aug t/m 9 jan 2011.

Space Invaders

Amsterdam Met Space Invaders: Art in the Computer Game Environment brengt NIMk kunst en gamecultuur samen. Space Invaders toont op een speelse, artistieke en serieuze manier de invloed van games op kunst en samenleving. Deze groepstentoonstelling met (inter)nationale (media)kunstenaars gaat in op de toenemende grensvervaging tussen game werelden en realiteit. Met werk van Jeremy Bailey, Aram Bartholl, Mark Essen, Cao Fei, Anita Fontaine, Riley Harmon, JODI, Michael Johansson, Ben Jones, Yuichiro Katsumoto, Walter Langelaar, Ludic Society, Julian Oliver en Ubermorgen.com

Keizersgracht 264. 28 aug t/m 6 nov

Thomas Schalken

Oss Een groot wit paard dat op een slapend meisje in een bed staat. Een striptekening waarin bijna niets lijkt te gebeuren, maar toch heel spannend is. In de solotentoonstelling De grote stilte komt de bezoeker terecht in de vervreemdende, fascinerende wereld van multitalent Tobias Schalken die werkt als fotograaf, beeldhouwer, schilder, illustrator en (strip)tekenaar. De vorm staat bij hem in dienst van het verhaal waardoor zijn oeuvre bestaat uit verschillende stijlen. In Museum Jan Cunen zal een dwarsdoorsnede van Schalkens productie getoond worden: sculptuur, tekeningen en strips. Ook zal er een monografie The heart of the matter over Schalkens oeuvre gepresenteerd worden.

29 aug t/m 7 nov. Molenstraat 65. Inl www.museumjancunen.nl

Winkel Van Lieshout

Rotterdam Erik van Lieshout opent een winkel in het winkelcentrum Zuidplein. De winkel is de basis voor Van Lieshouts opnames voor zijn film over Zuid waarbij hij vooral bewoners van Zuid betrekt en de winkeliers van het winkelcentrum met daarnaast enkele vaste ‘spelers’.

T/m 24 sept. Zuiderterras 130, Zuidplein. Opening 28 aug 14u30-17u. Inl www.sculptureinternationalrotterdam.nl

Beeldentuin Nic Jonk

Grootschermer In het kader van het 45-jarig bestaan van beeldentuin Nic Jonkis er een familieexpositie in het museum en in de beeldentuin. De echtgenote en de zes kinderen van de in 1994 overleden beeldhouwer maken gedichten, schilderijen, tekeningen, foto's, keramiek en sculpturen.

Tot 4 okt. Haviksdijkje 5. Inl 0299-671560 en www.nicjonk.nl